Lavrov zagrmeo na izraelskog kolegu u Savetu bezbednosti UN: Vaša savest će mnogo toga istrpeti

24.01.2024

11:07

1

Erdan je kritikovao Iran, optužujući ga za isporuke oružja Rusiji, koje ona, kako tvrdi, koristi u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini

Lavrov zagrmeo na izraelskog kolegu u Savetu bezbednosti UN: Vaša savest će mnogo toga istrpeti
Copyright Profimedia

Na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji na Bliskom istoku došlo je do oštre razmene reči između ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i stalnog predstavnika Izraela u UN Gilada Erdana.

Erdan je kritikovao Iran, optužujući ga za isporuke oružja Rusiji, koje ona, kako tvrdi, koristi u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Lavrov je, međutim, odbacio te optužbe kao neosnovane, nazivajući ih "napamet naučenim" tvrdnjama.

- Neke delegacije su uvidele priliku da ponove napamet naučene optužbe protiv Rusije u vezi sa specijalnom operacijom protiv nacističkog režima u Kijevu. Kolege, ostavljam te izjave na vašoj savesti, iako razumem da će ona mnogo toga istrpeti - rekao je ruski ministar.

Ruski ministar je takođe upozorio na opasnost od ugrožavanja odluke UN o formiranju palestinske države, povezujući to sa prethodnim incidentom - Minskim sporazumima iz 2015. godine koje je Savet bezbednosti UN jednoglasno odobrio.

AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez
Gilad Erdan

- Ne sme se dozvoliti da se takve zločinačke akcije ponove i protiv palestinskog naroda - dodao je Lavrov.

Dok je boravio u Njujorku Lavrov je aktivno učestvovao u sednicama Saveta bezbednosti UN posvećenim pitanjima Bliskog istoka i Ukrajine.

Tvrdnje Zapada o iranskim isporukama dronova Rusiji za upotrebu u Ukrajini i Moskva i Teheran su odlučno odbacili u više navrata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike