Belorusija pokrenula operaciju na granici sa Ukrajinom! Stanovništvo upozoreno da se pridržava naređenja

16.02.2024

11:57

0

Lukašenko nije naveo broj privedenih osoba zbog kojih je akcija i pokrenuta

Belorusija pokrenula operaciju na granici sa Ukrajinom! Stanovništvo upozoreno da se pridržava naređenja
Copyright Profimedia

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u petak da je nekoliko „diverzanata“, uključujući ukrajinske i beloruske državljane, privedeno u petak ujutru na granici dve zemlje u okviru „kontraterorističke operacije“.

Govoreći na događaju u Minsku, Lukašenko je rekao da su pritvorenici „puzali preko granice i prevozili eksploziv da bi izvršili sabotažu prvenstveno u Rusiji i Belorusiji“.

Nije naveo broj privedenih osoba. Kasnije je istakao da se slične grupe hapse „dva ili tri puta nedeljno“.

Pre antiterorističke operacije lokalne vlasti upozorile su stanovništvo na pojačano prisustvo organa reda u regionu.

- Molimo stanovništvo okruga da ostane smireno i da poštuje naređenja policajaca tokom operacije snaga bezbednosti - navodi se u saopštenju lokalnih vlasti.

Leljčički rejon u Gomeljskoj oblasti graniči se sa ukrajinskom Žitomirskom oblašću.

Profimedia
 

Vlasti Belorusije su više puta optuživale Ukrajinu da šalje diverzantske grupe u zemlju. Prošlog proleća Lukašenko je rekao da su učestali slučajevi ulaska sabotera u zemlju, naloživši bezbednosnim službama da to spreče.

Poslednji put beloruske snage bezbednosti izvele su protivterorističku operaciju u oktobru 2022. godine, kada je Ministarstvo spoljnih poslova objasnilo da su dobile obaveštajne podatke o provokativnim planovima protiv Belorusije.

Beloruski predsednik najavio je 2023. da će se Minsk pridružiti ruskoj „specijalnoj vojnoj operaciji“ ako ukrajinska vojska naruši granice zemlje.

Belorusija, bliski ruski saveznik, pružala je logističku podršku Moskvi tokom njene vojne kampanje u Ukrajini, ali se nije uključivala u sukob, iako je bilo nekoliko sličnih provokacija na granici sa Ukrajinom, za koje je Minsk naglasio da imaju za cilj da uvuku zemlju u rat.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike