Baltička zemlja zabranila vojnicima da putuju u Rusiju, Belorusiju i Kinu zbog straha od špijunaže: Smeju da odu samo ako im neko tamo umre

26.01.2024

15:23

0

Obaveštajne službe tri zemlje navodno prikupljaju informacije o građanima Litvanije koji imaju pristup poverljivim informacijama

Baltička zemlja zabranila vojnicima da putuju u Rusiju, Belorusiju i Kinu zbog straha od špijunaže: Smeju da odu samo ako im neko tamo umre
Baltičke zemlje i Belorusija - Copyright Profimedia

Litvanija je zabranila svom vojnom osoblju, graničarima i policajcima da posećuju Rusiju, Belorusiju i Kinu dok nisu na dužnosti, navodeći kao razlog zabrinutost zbog špijunaže. Vilnjus je tvrdio da tri zemlje predstavljaju „pretnju po bezbednost Litvanije i njenih građana“.

Zajedno sa drugim baltičkim državama, Letonijom i Estonijom, Litvanija je više puta sugerisala da Rusija planira da izvrši napad na nju, još otkako je Moskva započela svoju vojnu kampanju protiv Ukrajine u februaru 2022. Belorusija, koja se graniči sa Litvanijom i Letonijom, jedan je od najbližih saveznika Moskve, i domaćin je ruskog taktičkog nuklearnog oružja od prošlog leta.

U međuvremenu, odnosi između Kine i SAD i njenih saveznika u NATO-u, čije su članice sve tri baltičke države, poslednjih godina su sve napetiji, posebno po pitanju Tajvana.

Pozivajući se na navodnu pretnju „špijunažom“ ruskih, beloruskih i kineskih obaveštajnih i bezbednosnih službi, litvansko ministarstvo odbrane je proglasilo da je zabrana putovanja u ove tri zemlje za službeno osoblje opravdana, javila je u sredu nacionalna televizija LRT.

Prema ministarstvu, obaveštajne službe tri zemlje prikupljaju informacije o građanima Litvanije koji imaju pristup poverljivim informacijama, istražujući ranjivosti koje bi mogle pomoći u njihovom regrutovanju. Osim toga, građani Litvanije bi mogli biti podvrgnuti „saslušanjima i provokacijama“ u Rusiji i Belorusiji, tvrde zvaničnici odbrane.

Izuzeci se mogu napraviti u slučajevima kada litvansko vojno ili bezbednosno osoblje ima bliske rođake koji žive u tim zemljama koji su teško bolesni ili su umrli. Štaviše, dozvole se mogu izdati za osoblje koje treba da obavlja roditeljske ili starateljske dužnosti u tim jurisdikcijama ili ima imovinska prava tamo, preneo je LRT.

Moskva je godinama optuživala Letoniju, Litvaniju i Estoniju da diskriminišu etničke manjine koje govore ruski u svakoj od tri zemlje, dok je u decembru insistirao da Rusija „nema interesa... da vodi rat protiv NATO-a“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike