U Belorusiji je sprečena serija terorističkih napada! Uhapšeno više osoba - umešana i opozicija!

16.10.2022

16:32

0

Pritvorenici priznali umešanost i da su spremni da sarađuju

U Belorusiji je sprečena serija terorističkih napada!  Uhapšeno više osoba - umešana i opozicija!
gomelj profimedia-0665386883 - Copyright Profimedia

U Belorusiji je sprečena serija terorističkih napada, uhapšeno je nekoliko osoba koje su pripremale napade, saopštila je državna televizija „Belarus 1“ pozivajući se na izjavu zamenika ministra unutrašnjih poslova Belorusije Genadija Kazakeviča.

Beloruska televizija prenosi da je planiranje terorističkih napada povezano sa organizacijom BIPOL (u Belorusiji proglašena za terorističku organizaciju). Osim toga, u plan terorističkih napada je umešan i takozvani prelazni kabinet beloruske opozicije, koji se nalazi izvan Belorusije.

Ističe se da su pritvorenici priznali umešanost i da su spremni da sarađuju.

- Policija Belorusije je upoznata sa situacijom i planovima protivnika, spremna je da brzo, odlučno i efikasno reaguje na sve terorističke pojave ili ekstremističke pretnje, istakao je Kazakevič.

On je naveo da ova inicijativa nije ništa drugo nego projekat zapadnih obaveštajnih službi, koja ih velikodušno finansira i promoviše već duže vreme. U poslednje vreme, u vezi i sa specijalnom vojnom operacijom Rusije u Ukrajini, ovaj projekat ima za cilj i nasilno rušenje vlasti u Belorusiji.

 

 

- Pripadnici ilegalnih vojnih formacija, uključujući i učesnike ovog projekta, obučavaju se na teritoriji Poljske, a ratno iskustvo stiču na teritoriji Ukrajine - zaključio je zamenik ministra unutrašnjih poslova Belorusije.

Vrhovni sud Belorusije je krajem avgusta proglasio organizaciju BIPOL terorističkom organizacijom. Ranije je u državnom tužilaštvu objašnjeno da je ova organizacija osnovana u oktobru 2020. godine na teritoriji Poljske na inicijativu bivših policajaca. Smatra se da je krajnji cilj aktivnosti ove organizacije nasilna promena ustavnog poretka Belorusije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike