RAT NA BLISKOM ISTOKU Žestoka raketna vatra iz južnog Libana na Izrael; Huti: Nastavićemo sa napadima na brodove u Crvenom mor

08.02.2024

16:33

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU  Žestoka raketna vatra iz južnog Libana na Izrael; Huti: Nastavićemo sa napadima na brodove u Crvenom mor
Rat na Bliskom istoku - Copyright AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 125. dan.

Hamas je predložio primirje u tri faze u trajanju od 135 dana koje bi se finaliziralo sporazumom o okončanju rata.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je odbacio predlog i najavio borbu do "apsolutne pobede" koja podrazumeva eliminasanje Hamasa, demilitarizovani Pojas Gaze i napad na Rafu kao jedan od poslednjih ciljeva.

Visoki zvaničnik Hamasa navodi da su reakcije Izraela pokazatelj da žele da nastave sukoba, a američki državni sekretar Entoni Blinken se i dalje nada pozitivnom ishodu.

U napadu dronom u Bagdadu ubijen jedan od lidera Kataib Hezbolaha.

                                *** UŽIVO ***

23.09 - Žestoka raketna vatra iz južnog Libana na Izrael


Više od dvadeset raketa ispaljeno iz Libana ka Gornjoj Galileji u Izraelu.

Izraelski vojni radio je potvrdio izveštaj, rekavši da su sirene za vazdušni napad aktivirane u regionu i da je viđeno "desetine" raketa kako lete ka oblasti Mernona.

22.32 - Teško bombardovanje centralnog dela pojasa Gaze

Dopisnici Al Džazire izveštavaju o sukobima i izraelskom bombardovanju centralnog dela pojasa Gaze.

Snažno bombardovanje potreslo je grad Deir el-Balah, a izraelski vazdušni napad gađao je kuću porodice Al-Zari.

U jugozapadnim oblastima grada Gaze, kako javlja dopisnik, vode se teške borbe između palestinskih boraca i izraelskih snaga, uz intenzivno bombardovanje.

22.02 -  Huti: Nastavićemo sa napadima na brodove u Crvenom moru

Zvaničnik Huta, Husa Abdel Malek el Huti poručio je da će ta grupa nastaviti da napada brodove u Crvenom moru ukoliko hrana, lekovi i humanitarna pomoć ne bude distribuirani u sve delove Pojasa Gaze.

"Hrana, lekovi i humanitarna pomoć treba da stignu u sve delove Gaze. Ako se to ne dogodi, nastavićemo sa našim operacijama”, rekao je zvaničnik Huta Husa Abdel Malek el Huti.

Upozorio je da američki i britanski napadi na tu grupu neće doneti ništa dobro SAD, Britaniji ili Izraelu.

Ranije danas, portparol Huta rekao je da su vazdušni napadi SAD i Velike Britanije pogodili luku Salif na zapadu Jemena.

21.32 - Jedan Palestinac je stradao u napadu dronom na bolnicu Naser u Kan Junisu

19.18 - Nikaragva aplicirala MSP-u da se pridruži slučaju genocida protiv Izraela

Nikaragva je podnela zahtev Međunarodnom sudu pravde (MSP) da se pridruži Južnoj Africi u slučaju koji vodi protiv Izraela po optužbama za genocid nad Palestincima.

Sud je naveo da Nikaragva smatra da akcije Izraela "krše obaveze te zemlje prema Konvenciji o genocidu".

Južna Afrika i Izrael su pozvani da pismeno dostave opservacije o zahtevu Nikaragve da se uključi u slučaj.

16.32 - Irak želi da se okonča misija koalicije koju predvode SAD

Portparol iračke vojske Jahja Rasol izjavio je da zbog ponovljenih američkih napada na oružane grupe u Iraku, koje podržava Iran, vlada u Bagdadu želi da se da okonča misija koalicije predvođene SAD u Iraku.

Rasol je rekao da je koalicija koju predvode SAD postala faktor nestabilnosti i da preti da uplete Irak u ciklus sukoba, preneo je Rojters.

16.01 - Bela kuća: Bajden će razgovarati sa kraljem Jordana u ponedeljak o Pojasu Gaze

Američki predsednik Džozef Bajden razgovaraće u ponedeljak u Vašingtonu sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim o trenutnoj situaciji u Pojasu Gaze i naporima da se postigne mirovno rešenje.

U saopštenju se navodi da će Bajden i jordanski kralj u tom cilju razgovarati o naporima SAD da podrže palestinski narod, uključujući pojačanu humanitarnu pomoć za Pojas Gaze, kao i o postizanju trajnog mira koji bi uključivao rešenje o uspostavljanju dve države, uz pružanje bezbednosnih garancija za Izrael.

AP Photo/Alex Brandon, File
Džo Bajden

14.38 - Gaza: U izraelskom napadu na Rafu ubijeno najmanje 13 ljudi

U izraelskim napadima na grad Rafa u južnoj Gazi, koji se dogodio tokom noći, pogođene su dve kuće i ubijeno je najmanje 13 osoba. Među ubijenima u vazdušnim napadima su dve žene i petoro dece, saopštila je Kuvajtska bolnica. 

13.38 - Izraelske snage intenziviraju napade na Rafu

Izraelske snage bombardovale su u četvrtak područja u južnom pograničnom gradu Rafa gde se sklonilo više od polovine stanovništva Gaze, dan nakon što je premijer Benjamin Netanjahu odbio predlog o okončanju rata, prenosi Rojters.

Netanjahu je u sredu rekao da su uslovi koje je Hamas predložio za prekid vatre, a koji bi takođe uključivao oslobađanje talaca koje drži palestinska militantna grupa, bili „zabluda“ i obećao da će se boriti, rekavši da je pobeda nadohvat ruke za samo nekoliko meseci.

12.40 - PRCS: Ubistvo bolničara je bilo namerno

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca (PRCS) saopštilo je da je jedan od njegovih timova koji je u sredu obavljao misiju evakuacije većeg broja ranjenih ljudi bio namerno gađan.

Bolničar Mohamed Al Omari je poginuo, a dvojica njegovih kolega su ranjena.

12.02 - Panika u Rafi, izraelskim trupama naređen napad

U Rafi raste panika zbog neizbežne kopnene invazije nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu naredio svojoj vojsci da se pripremi za ulazak u grad na jugu Pojasa Gaze.

U izraelskim vazdušnim napadima tokom noći na Rafu, koju je Izrael ranije proglasio bezbednom zonom za raseljene Palestince, ubijeno je 14 ljudi, uključujući petoro dece.

11.56 - Ministarstvo zdravlja: Broj ubijenih u Gazi povećan na 27.840

 

 

Ministarstvo zdravstva Gaze saopštilo je da se broj žrtava izraelske agresije na blokiranu teritoriju povećao na 27.840 ubijenih Palestinaca od 7. oktobra, dok je najmanje 67.317 ljudi ranjeno.

U poslednja 24 sata Ministarstvo je navelo da su izraelske snage ubile 130 i ranile 170 osoba.

11.44 - "Izraelske snage zapalile 3.000 stambenih jedinica u Pojasu Gaze"

Izraelske snage zapalile su 3.000 stambenih jedinica u Pojasu Gaze uz gubitke koji premašuju desetine miliona dolara, objavila je Kancelarija za informisanje Gaze.

U saopšenju iz Kancelarije navode da se operacije spaljivanja provode u skladu s jasnim i direktnim komandama čelnika izraelske vojske.

11.12 - Bolničar PRCS ubijen u napadu IDF

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca (PRCS) saopštilo je da je kolega bolničar Mohamed Al-Omari poginuo, a još dva bolničara su ranjena nakon što su izraelske okupacione snage direktno pucale na njih u gradu Gazi dok su prenosile nekoliko ranjenih osoba iz Al Ahli Baptista bolnice u bolnice na jugu.

10.40 - U toku borbe izraelske vojske i Hezbolaha

Hezbolah je saopštio da je projektilima gađao izraelsku kasarnu Pranit i postigao direktan pogodak.

Libanska grupa je, takođe, saopštila da je gađala štab 769. Istočne brigade 91. divizije Galileja u kasarni Kirjat Šmona.

Izraelska vojska saopštila je da je jedan vojnik teže povređen, dok su dvojica lakše ranjeni od posledica udara iz Libana.

9.56 - IDF: Ubijeno preko 20 hamasovaca u Kan Junisu

AP Photo/Mohammed Dahman
 

Izraelska vojska saopštila je da su njene trupe ubile više od 20 palestinskih militanata u Kan Junisu, gradu na jugu Gaze.

IDF navodi da su tokom proteklog dana uhapsile desetine osumnjičenih militanata.

8.42 - Izraelska vojska: Zarobljeno dvoje Palestinaca umešanih u napade 7. oktobra

Izraelske odbrambene snage (IDF) ubile su više od 20 i zarobile desetine osumnjičenih Palestinaca u gradu Kan Junisu, koji se nalazi na jugu Pojasa Gaze.

Među zarobljenima tokom proteklog dana nalaze se i dvoje osumnjičenih za učešće u napadu Hamasa 7. oktobra na Izrael, navodi se u saopštenju IDF, prenosi Rojters.

8.06 - BBC: Netanjahu odbacuje predlog Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je predlog Hamasa za prekid vatre, a nova runda pregovora mogla bi da se održi danas, javlja BBC.

Netanjahu je na konferenciji za štampu rekao da pregovori sa Hamasom "ne vode nikuda", a uslove koje je ta militantna palestinska organizacija postavila u svom predlogu opisao je kao "bizarne".

Abir Sultan/Pool Photo via AP, File
Benjamin Netanjahu

7:45 - UN zabrinute zbog planova Izraela da usmeri napade na Rafu

Šef humanitarne organizacije UN Martin Grifits saopštio je da je "izuzetno zabrinut" zbog planova izraelske vojske da proširi ratne akcije na pograni

čni grad Rafa u Pojasu Gaze, gde interno raseljeni palestinski civili žive u izuzetno teškim uslovima i odakle nemaju gde da se sklone.

- Više od polovine stanovništva Gaze sada je u Rafi, gradu u kojem je prethodno živelo samo 250.000 stanovnika, na samom pragu Egipta. Životni uslovi su veoma teški. Nedostaju im osnovne potrepštine za preživljavanje - rekao je Grifits.

Grifits je istakao da potencijalne borbe u Rafi prete da oduzmu živote još ljudi.

- Rizikuje se humanitarna operacija koja je već omeđena nesigurnošću, oštećenom infrastrukturom i ograničenom pristupom. Jednostavno, mora se zaustaviti ovaj rat - rekao je Grifits.

7.22 - UN zabrinute zbog planova Izraela da usmeri napade na Rafu

 Šef humanitarne organizacije UN Martin Grifits saopštio je danas da je ''izuzetno zabrinut'' zbog planova izraelske vojske da proširi ratne akcije na pogranični grad Rafa u Pojasu Gaze, gde interno raseljeni palestinski civili žive u izuzetno teškim uslovima i odakle nemaju gde da se sklone.

Profimedia
 

- Više od polovine stanovništva Gaze sada je u Rafi, gradu u kojem je prethodno živelo samo 250.000 stanovnika, na samom pragu Egipta. Njihovi životni uslovi su veoma teški, nedostaju im osnovne potrepštine za preživljavanje, progonjeni su glađu, bolestima i smrću - rekao je Grifits, a prenosi Al Džazira.

7.15 - Netanijahu: Pobeda je nadohvat ruke

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu ocenio je da je Izrael na putu ka ''ubedljivoj pobedi'' nad palestinskom militantnom grupom Hamas i naveo da će rat biti gotov za "nekoliko meseci". ''Na putu smo ka potpunoj pobedi. Ona je tu, na dohvat ruke'', rekao je Netanijahu na konferenciji za medije i dodao da predviđa da će rat biti gotov za ''nekoliko meseci'', a ne nekoliko godina, prenosi Tajms of Izrael.

07.05 - Blinken: Hamas neće igrati nikakvu ulogu u budućnosti Gaze

Reporter Al Džazire Mohamed Džamdžum pitao je američkog državnog sekretara Antonija Blinkena da li je on zaista, kako su preneli mediji, tražio od zaposlenih u Stejt departmentu da pripreme niz opcija za priznavanje palestinske države.

„Naš fokus danas je na celokupnoj diplomatiji“, rekao je Blinken u nejasnom odgovoru, dodajući da rat u Gazi treba prvo da se završi pre nego što se može rešiti bilo šta poput palestinske državnosti.

AP Photo/Eugene Hoshiko
 

Džamdžum je takođe pitao Blinkena da li bi SAD mogle da vide posleratnu stvarnost u kojoj će Hamas igrati određenu ulogu u upravljanju Gazom.

„Kratak odgovor je ne“, brzo je odgovorio Blinken.

06.58 - Zvaničnik Hamasa: Netanjahu pokazao nameru da nastavi sukob u regionu

Visoki zvaničnik Hamasa reagovao je na izlaganje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua na konferenciji za medije tokom koje je odbacio navodni predlog Hamasa o privremenom prekidu vatre i najavio borbu do apsolutne pobede nad palestinskom organizacijom.

"Pokazao je da je njegova osnovna namera da nastavi sukob na Bliskom istoku. Komentari su mu forma političke bravure, ali je namera jasna – da izazove i nastavi sukobu u regionu", rekao je Sami Abu Zuhri, a prenosi Rojters.

Hamas je, kako je naveo, spreman da izađe na kraj sa takvim namerama Izraela. 

Pročitajte i kako je protekao jučerašnji dan sukoba na Bliskom istoku.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 26.000 ljudi.

Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Zapadne zemlje su obustavile finansiranje UNRWA, ključne agencije UN za pružanje humanitarne pomoći Palestincima, zbog optužbi Izraela da su neki njihovi zaposleni "na neki način učestvovali" u napadu 7. oktobra.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike