Raisi kritikovao islamske zemlje koje sarađuju sa "cionistima": Izrael nikad neće biti prijatelj muslimana!

06.02.2024

22:12

0

Iran smatra distanciranje zemalja u regionu od Izraela kao deo svoje osnovne politike, naglasio je Raisi

Raisi kritikovao islamske zemlje koje sarađuju sa "cionistima": Izrael nikad neće biti prijatelj muslimana!
Ebrahim Raisi - Copyright Iranian Presidency Office via AP

Predsednik Irana Ebrahim Raisi osudio je pokušaje nekih islamskih zemalja da normalizuju odnose s Izraelom, nazivajući Izrael "cionističkim režimom" i tvrdeći da on nikada neće biti prijatelj muslimana.

Raisi je tokom sastanka sa vršiocem dužnosti ministra spoljnih poslova Sudana, Alijem Al Sadikom Alijem, naglasio podršku Irana jačanju vlade u Sudanu i očuvanju teritorijalnog integriteta ove afričke zemlje.

Istakao je i da Iran smatra distanciranje zemalja u regionu od Izraela kao deo svoje osnovne politike.

- Veliko pitanje za islamski narod danas iz nekih islamskih zemalja: Kako možete oda odrćavate odnose sa tim režimom uprskoz sločinima koje je cionistički režim počinio? Da su te zemlje pokušale da prekinu odnose sa cionistima, ne bismo sada prisustvovali kontinuiranim napadima i bombardovanju palestinskog naroda u Pojasu Gaze - istakao je Raisi.

Četiri arapske zemlje, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Sudan i Maroko, složile su se da normalizuju odnose sa Izraelom prema sporazumima uz posredovanje SAD 2020. godine, kada je na funkciji bio bivši američki predsednik Donald Tramp.

Ovaj potez predvođen UAE izazvao je široke osude Palestinaca, kao i nacija i zagovornika ljudskih prava širom sveta, posebno u muslimanskom svetu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike