Švedska obustavlja istragu o sabotaži Severnih tokova? Nisu otkrili ništa, a Rusiju ne puštaju da učestvuje u potrazi za krivcima

06.02.2024

16:14

0

Očekuje se da će tužilac Mats Ljungkvist uskoro objaviti zvaničan kraj

Švedska obustavlja istragu o sabotaži Severnih tokova? Nisu otkrili ništa, a Rusiju ne puštaju da učestvuje u potrazi za krivcima
Eksplozija na Severnom toku - Copyright Profimedia

Tužilaštvo u Švedskoj se priprema da zatvori istragu o napadima na gasovode "Severnog toka".

Prema izveštaju nemačkog lista "Zidojče cajtung", čini se da su vlasti u Švedskoj bile nemoćne da identifikuju konkretne osumnjičene unutar svoje zemlje.

Izvori članka, koji su pozvali na rezultate zajedničke istrage sa televizijama NDR, VDR i listom "Cajt", navode da su tužioci u Švedskoj došli do zaključka da ne mogu da pronađu odgovorne za ove napade.

Očekuje se da će tužilac Mats Ljungkvist uskoro objaviti zvaničan kraj istrage. Kremlj je izrazio interesovanje za ovu odluku, dok je portparol Dmitrij Peskov istakao da Rusija sa pažnjom prati razvoj situacije.

Rusija nije uključena u istragu, dok su se Nemačka, Danska i Švedska obavezale na nacionalne istrage o ovim incidentima. Prema izveštaju lista "Ekspresen", Ljungkvist je ranije izjavio da je teško utvrditi krivce za ove diverzije.

Oštećenja na gasovodima "Severni tok" i "Severni tok 2" otkrivena su u septembru 2022. godine, a kompanija "Nord strim AG", koja upravlja ovim projektima, potvrdila je da je pretrpljena značajna materijalna šteta, ali da još nije moguće proceniti kada će popravka biti izvršena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike