RAT NA BLISKOM ISTOKU Broj ubijenih Palestinaca se povećao na 27.365; Hamas osudio napade na Jemen

04.02.2024

07:00

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Broj ubijenih Palestinaca se povećao na 27.365; Hamas osudio napade na Jemen
Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 121. dan.

Ministarstvo zdravlja u Gazi navodi da je u poslednja 24 sata stradalo više od 100 Palestinaca.

IDF saopštio da je likvidirao više Hamasovih boraca na severu enklave.

Izrael i Hamas blizu postizanja sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca, tvrde posrednici iz Katara.

Posle pogibije trojice američkih vojnika stacioniranih u bazi u Jordanu, SAD su započele vazdušne udare po ciljevima u Iraku i Siriji.

 

                              ***UŽIVO***

22.06 - Izrael dovodi 65.000 stranih radnika da rade na građevini umesto Palestinaca

Izraelska vlada saopštila je danas da će dovesti 65.000 stranih radnika iz Indije, Šri Lanke i Uzbekistana, kako bi se nastavilo sa građevinskim radovima koji su obustavljeni 7. oktobra, kada su palestinski radnici poslati kućama, nakon smrtonosnog napada militantnog Hamasa na jug Izraela.

Oko 72.000 palestinskih radnika bili su zaposleni na građevinskim mestima u Izraelu pre napada, što je nateralo izraelsku vladu da ih izbaci iz Izraela, kako su naveli, iz bezbednosnih razloga, preneo je Rojters.

Oko 20.000 stranih radnika ostalo je u Izraelu, ali gotovo polovina građevinskih mesta je zatvorena zbog nedostatka radne snage.

21.33 - Netanijahu: Izrael nije spreman da prihvati dogovor o taocima po svaku cenu

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je danas da Izrael nije spreman da prihvati dogovor po bilo koju cenu kako bi se oslobodili taoci koje drži Hamas, usled razdora u njegovoj koaliciji zbog američkog pritiska da se u Pojas Gaze unese više pomoći.

- Napori da se oslobode taoci traju neprekidno. Takođe, naglasio sam na bezbednosnom sastanku vlade da nećemo pristati na svaki dogovor, ni po svaku cenu - rekao je Netanijahu, preneo je Rojters.

Britanska agencija ocenjuje da se činilo da je Netanijahu uputio prekor ministru krajnje desnice, Itamaru Ben-Gviru, koji želi da se jevrejski doseljenici vrate u Gazu i koji je kritikovao američkog predsednika Džozefa Bajdena zbog pritisaka da se isporuči pomoć palestinskoj enklavi.

"Umesto da nas totalno podrži, Bajden je zauzet davanjem humanitarne pomoći i goriva (Gazi), što na kraju dođe do Hamasa", rekao je nedavno Ben Gvir u intervjuu za Vol strit džurnal.

19.50 - Kanada će sankcionisati naseljenike na Zapadnoj Obali i lidere Hamasa

Kanada će uvesti sankcije izraelskim doseljenicima koji podstiču nasilje na Zapadnoj obali i uvesti nove sankcije liderima Hamasa, saopštila je danas kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli, nakon što su SAD preduzele slične mere prethodne nedelje.

18.20 - Libijski premijer: Izraelski napadi na Gazu "najružniji oblik terorizma"

Libijski premijer Abdul Hamid Dbeibeh danas je rekao da izraelski napadi na Gazu predstavljaju "najružniji oblik terorizma" i pozvao na hitno zaustavljanje napada u Gazi i zločina protiv palestinskog naroda. Dbeibeh je, tokom govora na sastanku 42 člana Islamske vojne koalicije za borbu protiv terorizma (IMCTC) u Rijadu, rekao da će izraelski napadi imati ozbiljne posledice na globalnu stabilnost, javlja Anadolija.

16.46 - IDF: Napredujemo u Hamasovom uporištu u Kan Junisu, ubijeni brojni operativci

Izraelske oružane snage (IDF) saopštile su da Padobranska brigada napreduje u kvartu Al-Amal u Kan Junisu za koji tvrdi da je glavno uporište Hamasa, kao i da su ubijeni "brojni operativci" te palestinske organizacije.

U saopštenju se navodi da su u tom kvartu izraelske trupe pronašle oružje i desetine lokacija koje pripadaju Hamasu, uključujući tunelska okna, osmatračnice i fabrike za proizvodnju oružja.

16.14 - Saliven: Humanitarna pomoć Gazi je prioritet za Blinkena

Humanitarna pitanja u Gazi će biti u fokusu posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Bliskom istoku, saopštio je danas savetnik Bele kuće za bezbednost Džejk Saliven.

Najvažniji prioritet Blinkena na putovanju kroz zemlje Bliskog istoka biće da osugura humanitarnu pomoć za Palestince u Gazi koji su u teškom stanju posle meseci izraelskih napada na tu enklavu.

- Potrebe palestinskog naroda su od ključnog značaja. Sjedinjene Države veruju da je od vitalnog značaja da se postigne dogovor o oslobađanju preostalih talaca koje je Hamas oteo tokom napada, uključujući američke taoce, uz prateću humanitarnu pauzu - poručio je Saliven u programu "Face the Nation" na kanalu CBS.

AP Photo/Hatem Moussa
U Gazi je od 7. oktobra ubijeno više od 27.000 Palestinaca

15.00 - Teheran upozorio SAD da ne gađaju dva teretna broda povezana sa Iranom

Iran je uputio upozorenje SAD zbog potencijalnog gađanja dva teretna broda na Bliskom istoku za koje se dugo sumnjalo da služe kao špediterska operativna baza za iranske komandose.

Plovila "Behšad" i "Saviz" su registrovana kao komercijalni teretni brodovi u kompaniji sa sedištem u Teheranu, koju je Ministarstvo finansija SAD označilo kao paravan za iranski nacionalni pomorski prevoz.

13.50 - Netanjahu: Izrael neće okončati rat dok ne uništi Hamas i oslobodi sve taoce

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas na sednici vlade da Izrael neće okončati rat dok se ne ostvare svi njegovi ciljevi - uništenje Hamasa, oslobađanje svih talaca i osiguravanje da Pojas Gaze nikada više neće predstavljati pretnju za Izrael.

Netanjahu je ponovio da je uništenje Hamasa glavni ratni cilj Izraela, što, kako je naveo, podrazumeva uništenje preostalih sedam bataljona te terorističke grupe, operacije čišćenja koje izraelska vojska sprovodi u racijama u severnom i centralnom Pojasu Gaze, kao i uništavanje mreže podzemnih tunela te grupe, što zahteva više vremena.

Abir Sultan/Pool Photo via AP, File
 

13.43 - Hamas osudio američke i britanske napade na Jemen

Palestinska militantna grupa Hamas danas je osudila britanske i američke vazdušne napade na Jemen, upozoravajući da će ti napadi doneti "dodatna previranja" na Bliskom istoku.

Hamas u saopštenju naziva bombardovanje meta pobunjenika Huta u Jemenu "očiglednim napadom na suverenitet sestrinske arapske zemlje i eskalacijom koja će uvući region u dalja previranja".

12.29 - Islamski džihad osudio napade na Hute

Palestinski Islamski džihad je saopštio da snažno osuđuje britansko-američke napade na Jemen.

- Ovi napadi imaju za cilj da zapale region i prošire vatreni krug. Vidimo da Vašington i zapadne zemlje i dalje rukovode izraelskom agresijom u Pojasu Gaze i podržavaju je politički, vojno i ekonomski - saopšteno je.

Crni bilans

Najmanje 27.365 Palestinaca je ubijeno, a 66.630 je ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

U protekla 24 sata u Gazi je ubijeno oko 127 Palestinaca, a 178 povređeno.
 

9.19 - Oman pozvao na okončanje rata u Gazi

Omanski šef diplomatije, Sajid Badr al Busaidi, rekao je da njegova zemlja dešavanja u regionu prati sa velikom zabrinutošću.

- Eskalacija se nastavlja bez rešenja za okončanje nepravednog rata u Gazi, uz smrt desetina hiljada nedužnih civila  - rekao je u sapštenju.

Kako je rekao, jedino rešenje leži u suočavanju sa uzrocima i motivima sukoba, počevši od priznanja nezavisne Palestinske države i povlačenja izraelskih snaga sa okupirane palestinske teritorije.

8.42 - Hamasovo Ministarstvo zdravlja u Gazi: Najmanje 92 osobe ubijene tokom noći

U izraelskim napadima protekle noći ubijene su najmanje 92 osobe, saopštilo je jutros ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas.

Iz tog ministarstva tvrde da je pogođeno i obdanište u Rafi na jugu Pojasa Gaze, gde se stanovništvo raselilo iz severnog dela palestinske enklave, prenosi Tajms of Izrael.

Stotine hiljada stanovnika Gaze slilo se u najjužniji grad Rafu bežeći od borbi na drugim mestima u palestinskoj enklavi i posle poziva izraelske vojske da se evakuišu na bezbedniji jug Pojasa Gaze.

7.15 - Blinken danas peti put na Bliskom istoku od početka sukoba u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken započinje danas posetu Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Kataru, Izraelu i Zapadnoj obali, koja će trajati do 8. februara, saopštio je Stejt department. U saopštenju se napominje da je to peta poseta šefa diplomatije SAD regionu otkako je 7. oktobra prošle godine palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael, što je dovelo do izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze.

Blinken će nastaviti diplomatske napore za postizanje sporazuma s ciljem oslobađanja svih talaca i povećanja dopremanja humanitarne pomoći civilima u Gazi, navodi Stejt department.

Dodaje se da će američki državni sekretar nastojati da spreči širenje konflikta, istovremeno potvrđujući da će SAD preduzeti neophodne korake da odbrane svoje osobolje i pravo na slobodnu plovidbu Crvenim morem. Kako navodi Stejt department, Blinken će takođe nastaviti razgovore sa partnerima o tome kako da se uspostavi integrisaniji i mirniji region koji uključuje trajnu bezbednost podjednako za Izraelce i Palestince.

7.10 - Avioni SAD i Velika Britanija pogodili 36 ciljeva jemenskih pobunjenika Huta

 U drugom talasu vazdušnih napada koje su izveli avioni SAD i Velike Britanije pogođeno je 36 ciljeva na 13 lokacija jemenskih pobunjenika Huta.

U napadu su učestvovali američki borbeni avioni F/A-18 sa nosača aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer, britanski borbeni avioni Tajfun FGR4 i razarači američke mornarice USS Graveli i USS Carnei, koji su ispalili rakete Tomahavk iz Crvenog mora, saopšteno je iz američkog i britanskog ministarstva odbrane.

Centralna komanda američke vojske saopštila je sinoć da je uspešno uništena protivbrodska krstareća raketa koja je bila spremna za lansiranje na brodove u Crvenom moru.

7.07 - „Teror naseljenika protiv Palestinaca je svakodnevna pojava“

Mistaklim, grupa izraelskih građana koja se protivi okupaciji, podelila je video snimke na kojima se vidi kako naoružani naseljenici, pod budnim okom izraelskih snaga, napadaju palestinske pastire u dolini Jordana, kradu im ovce.

„Teror od naseljenika nije kampanja. To je svakodnevica“, istakli su u objavi na društvenoj mreži Iks.

6.58 - Skoro da nema mesta koji nije bombardovan u Gazi

Ovo je Gaza. Sve tačke koje su obojene crvenom bojom su do danas izraelske snage bombardovale.

 

Pročitajte i kako je protekao jučerašnji dan sukoba na Bliskom istoku.

 

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 26.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Zapadne zemlje su obustavile finansiranje UNRWA, ključne agencije UN za pružanje humanitarne pomoći Palestincima, zbog optužbi Izraela da su neki njihovi zaposleni "na neki način učestvovali" u napadu 7. oktobra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike