"Boingovi" avioni moraju na prepravku: Na 50 letelica otkrivene "nepropisno probušene rupe"

05.02.2024

22:36

0

Deo rupa u trupu aviona "možda nije probušen prema našim detaljnim uputstvima", saopštio je Dil u pismu zaposlenima

"Boingovi" avioni moraju na prepravku: Na 50 letelica otkrivene "nepropisno probušene rupe"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Na oko 50 aviona "Boing 737" otkriveno je nepodudaranje u načinu na koji su bušene rupe na trupu, zbog čega će ove letelice biti poslate na prepravku, prenosi Ej-Bi-Si, pozivajući se na izjavu Sten Dila izvršnog potpredsednika kompanije "Boing".

Deo rupa u trupu aviona "možda nije probušen prema našim detaljnim uputstvima", saopštio je Dil u pismu zaposlenima.

- Iako ovo stanje ne predstavlja potencijalnu pretnju po bezbednost i svi avioni '737' mogu bezbedno da nastave sa radom, mi smatramo da je u ovom trenutku neophodno da prepravimo oko 50 neisporučenih aviona - dodao je on.

Profimedia
 

Podsećanja radi, petog januara "Boing 737 maks 9" u vlasništvu kompanije "Aljaska Erlajns" prinudno je sleteo u SAD nakon što se deo trupa odvojio, otpao u sred leta i izazvao gubitak pritiska u putničkom odeljku.

Nakon ove nesreće, Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) SAD naredila je obustavu rada 171 aviona ove vrste, radi hitne inspekcije. "Aljaska Erlajns" je prva kompanija koja je obustavila rad i privremeno prizemljila svih 65 aviona "Boing 737 maks 9" u svom vlasništvu.

Krajem januara, FAA objavila je da neće dati dozvolu "Boingu" da proširi proizvodnju aviona "maks" serije, uključujući i "737 maks 9" i naredila temeljnu inspekciju svih aviona ove vrste, čiji je rad obustavljen u SAD nakon nesreće.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike