Bivši rukovodioci "Boinga" upozoravaju putnike: "Ja nikada ne bih leteo ovim avionima" (VIDEO)

31.01.2024

20:18

0

Autor: N.P.

Profit je stavljen iznad kontrole kvaliteta

Bivši rukovodioci "Boinga" upozoravaju putnike: "Ja nikada ne bih leteo ovim avionima" (VIDEO)
Avion "boing 737 maks 9" je ostao bez pomoćnih vrata usred leta - Copyright National Transportation Safety Board via AP

Nekadašnji visoki funkcioneri i inženjeri kompanije "Boing" upozorili su putnike da izbegavaju sporni model aviona "737 max 9" koji ovih dana ponovo leti nakon nedavnih problema

- Ja nikako ne bih leteo avionima "maks". Radio sam u fabrici kada su pravljeni i video sam pod kojim pritiskom radnici rade da što pre završe proizvodnju - rekao je nekadašnji viši menadžer Ed Pirson.

Podsetimo, jednom takvom avionu "Er Aljaske" su nedavno prozor i pomoćna vrata usred leta eksplodirala. Srećom, nije bilo povređenih i letelica je bezbedno sletela u Portland.

Džo Džejkobsen, bivši inženjer "Boinga" koji je takođe radio za Saveznu upravu za vazduhoplovstvo, dao je slično upozorenje rekavši da su avio-kompanije, poput "Er Aljaske", prerano vratile letelice u rad.

- Ja bih mojoj porodici rekao da izbegavaju "maks". Zapravo, svima bih to rekao - poručio je Džejkobsen koji je za "La tajms" kazao da je tokom svog rada u "Boingu" video kako je profit stavljen iznad kontrole kvaliteta.

"Boingovi" avioni su ranije ovog meseca bili privremeno prizemljeni nakon incidenta iznad Portlanda.

Predsednik i izvršni direktor kompanije Dejvid Kalhun je nekoliko dana kasnije rekao da se dogodio "propust u kvalitetu", a zaposlenima je poručio da tako nešto ne sme ponovo da se dogodi.

National Transportation Safety Board via AP
Putnici na letu kompanije "Er Aljaska" su imali dosta sreće

Pirson tvrdi da je pokušao da ih isključi iz upotrebe još pre 2018. godine kada se jedan avion srušio u Javansko more, ubivši 189 ljudi.

Njegova Fondacija za bezbednost u aviosaobraćaju, u septembru je objavila studiju koja je otkrila da su avio-kompanije podnele više od 1.300 pritužbi na račun aviona "maks 8" i "maks 9" Upravi za vazduhoplovstvo.

AP Photo/Michel Euler, File
Model "737 maks 9" je prilično rizičan za letenje

Džejkobsen smatra da proizvođač aviona želi da maksimizuje profit, pa se zato godinama zadovoljava sa ponuđačem koji iziskuje najmanje troškova.

- Bave se finansijskim inženjeringom, a ne tehničkim - dodao je.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike