Guverner Teksasa ne odstupa: Nastavljamo da gradimo zid! (VIDEO)

04.02.2024

10:57

0

Autor: N.P.

Borba Teksasa i Bele kuće

Guverner Teksasa ne odstupa: Nastavljamo da gradimo zid! (VIDEO)
Copyright ara Diggins/Austin American-Statesman via AP/Twitter/Greg Abbott

Guverner Teksasa, Greg Abot, rekao je da će ta američka savezna država nastaviti sa gradnjom zida na granici sa Meksikom.

- Teksas je ušao u istoriju kao prva i jedina država koja gradi sopstveni granični zid. Gradnja se nastavlja - poručiio je na Iksu uz snimak koji prikazuje radove.

Pravna bitka zbog ilegalne imigracije između Teksasa i federalne administracije je naizgled počela zbog bodljikave žive na granici, ali je eskalirala u borbu za kontrolu nad delom teksaško-meksičke granice.

Situacija je postala šire političko i kulturno pitanje, a najmanje 26 guvernera je podržalo Abota dok je konvoj kamiona takođe stigao u pogranični grad Igl Pas.

Teksas nastavlja da podiže tzv. žilet žicu na delu dugačkom oko 50 kilometara iako je krajem prošlog meseca Vrhovni sud SAD odlučio da ona mora biti uklonjena jer ugrožava bezbednost.

Bela kuća je saopštila da žica otežava federalnim graničnim agentima da rade svoj posao, uključujući i pružanje pomoći migrantima. Žica, pogotovo deci, nanosi brojne povrede, poput modrica, slomljenih članaka i rana.

Tanjug/AP Photo/Eric Gay
 

Međutim, Abot nije hteo da odstupi pošto je Teksas na udaru, kako je naveo, "migrantske invazije".

- Ovo nije gotovo. Teksaška žica je efikasan način odvraćanja ilegalnih prelazaka granice koje Bajden ohrabruje - rekao je Abot na društvenim mrežama 22. januara.

Njega su podržali skoro svi republikanski guverneri, a jedan od poslednjih koji je poslao članove Nacionalne garde u Teksas je i lider Floride Ron Desantis.

Tanjug/AP Photo/Eric Gay
 

- Cilj je da se pomogne Teksasu da utvrdi svoju granicu, ojača barikade, doda barijere i žicu kako bi se jednom za svagda zaustavila ova invazija - poručio je Desantis, najavivši da će u Teksas poslati 1.000 pripadnika Nacionalne garde.

Samo u decembru je zabeleženo 300.000 ilegalnih prelazaka.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike