Drugi talas: Avioni SAD i Velike Britanije pogodili 36 ciljeva jemenskih pobunjenika Huta

04.02.2024

07:03

0

Huti gotovo svakodnevno izvode raketne ili napade dronovima na komercijalne i vojne brodove koji prolaze kroz Crveno more i Adenski zaliv,

Drugi talas: Avioni SAD i Velike Britanije pogodili 36 ciljeva jemenskih pobunjenika Huta
Copyright Tanjug/AS1 Leah Jones/Ministry of Defence via AP)

U drugom talasu vazdušnih napada koje su izveli avioni SAD i Velike Britanije pogođeno je 36 ciljeva na 13 lokacija jemenskih pobunjenika Huta.

U napadu su učestvovali američki borbeni avioni F/A-18 sa nosača aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer, britanski borbeni avioni Tajfun FGR4 i razarači američke mornarice USS Graveli i USS Carnei, koji su ispalili rakete Tomahavk iz Crvenog mora, saopšteno je iz američkog i britanskog ministarstva odbrane.

Centralna komanda američke vojske saopštila je sinoć da je uspešno uništena protivbrodska krstareća raketa koja je bila spremna za lansiranje na brodove u Crvenom moru.

"Američke snage su identifikovale krstareću raketu u Jemenu i utvrdile da predstavlja neposrednu pretnju po vojne i trgovačke brodove u regionu", navedeno je u saopštenju, prenosi Rojters.

Huti gotovo svakodnevno izvode raketne ili napade dronovima na komercijalne i vojne brodove koji prolaze kroz Crveno more i Adenski zaliv, kako su naveli, u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u ratu protiv Izraela.

Najnoviji udari protiv Huta izvedeni su nakon vazdušnih napada SAD u petak na ciljeve u Siriji i Iraku, kao odgovor na napad dronom na američku vojnu bazu u Jordanu u prošlu nedelju, kojem su poginula tri vojnika.

Pogođene lokacije su navodno pripadale raznim milicijama koje podržava Iran, a koji SAD okrivljuju za napad u Jordanu. Iran, međutim, odbacuje tvrdnju Vašingtona da je Teheran povezan sa napadom dronom. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike