Akcije Vašingtona nemaju opravdanje, slede katastrofalne posledice! Sirijski civili su žrtve američkih vazdušnih napada (VIDEO)

03.02.2024

16:27

0

Autor: M. Vu.

Iračke oružane snage nazvale su američke vazdušne udare kršenjem suvereniteta zemlje, što bi moglo da dovede do nepredviđenih katastrofalnih posledica

Akcije Vašingtona nemaju opravdanje, slede katastrofalne posledice! Sirijski civili su žrtve američkih vazdušnih napada (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Izvestan broj civila i vojnog osoblja je ubijen u posledicama američkih vazdušnih napada, saopštilo je sirijsko Ministarstvo odbrane. Bilo je i povređenih, a pričinjena je velika šteta na javnoj i privatnoj imovini. Ministarstvo je saopštilo da akcije Vašingtona "nemaju opravdanje". Iračke oružane snage nazvale su američke vazdušne udare kršenjem suvereniteta zemlje, što bi moglo da dovede do "nepredviđenih katastrofalnih posledica po bezbednost i stabilnost“ u regionu.


U Siriji su civili ubijeni kao rezultat američkih vazdušnih napada. Ovo prenosi agencija SANA pozivajući se na saopštenje Ministarstva odbrane SAR.

- Američke okupacione snage su danas izvršile otvorenu zračnu agresiju na brojne položaje i gradove u istočnoj Siriji i u blizini sirijsko-iračke granice, što je rezultiralo brojnim civilima i poginulim vojnicima, nekima je ranjeno i velikom štetom na javnoj i privatnoj imovini - navodi se u saopštenju.

Kako je dodalo Ministarstvo odbrane Sirije, američki vazdušni udari "nemaju opravdanja i predstavljaju pokušaj da se oslabe sposobnosti sirijske vojske i njenih saveznika u borbi protiv terorizma". Ukazuje se da se na području koje je bilo izloženo američkim napadima sirijska vojska bori protiv ostataka terorističke organizacije "Islamska država".

- Ovo potvrđuje da SAD i njihove oružane snage učestvuju u tome i da su saveznici te organizacije i rade svim silama na njenom oživljavanju kao jedinice i u Siriji i u Iraku - naglasilo je Ministarstvo odbrane Sirije.

 

 

Kako se navodi iz saopštenja komande šiitske milicije Al-Hašd al-Šabija, od posledica američke agresije u Iraku, 16 ljudi je poginulo, a 25 je povređeno. Zvanični predstavnik vrhovnog komandanta Oružanih snaga Iraka Jahja Rasul takođe je upozorio Vašington da američki vazdušni udari mogu dovesti do katastrofalnih posledica.

- Grad Al-Kaim i pogranična područja Iraka su meta američkih vazdušnih udara u vreme kada Irak nastoji da obezbedi stabilnost u regionu. Oni predstavljaju kršenje iračkog suvereniteta, podrivanje napora iračke vlade i pretnju koja bi mogla da dovede do nepredviđenih katastrofalnih posledica po bezbednost i stabilnost Iraka i regiona - rekao je on, prenele su RIA Novosti.

Kako je naveo izvor agencije u iračkim službama bezbednosti, prema preliminarnim informacijama, jedan civil je ubijen, a drugi ranjen u oblasti Al-Kaim u provinciji Anbar na zapadu zemlje.

 

 

U noći 3. februara, oružane snage SAD ispalile su više od 125 granata na 85 ciljeva u Iraku i Siriji. Prema Centralnoj komandi SAD, reč je o objektima koje koriste Korpus iranske islamske revolucionarne garde. Reč je o kontrolnim centrima, zgradama štabova, obaveštajnim centrima, skladištima raketa i dronovima i drugim objektima koji su uključeni u obezbeđivanje rada lanaca snabdevanja municijom za IRGC i njene savezničke snage u Iraku i Siriji.

- Ove mete su pažljivo odabrane kako bi se izbegle civilne žrtve i zasnovane su na jasnim i ubedljivim dokazima da su povezani sa napadima na američko osoblje u regionu - rekao je Džon Kirbi, koordinator za stratešku komunikaciju Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Prema rečima direktora Združenog štaba Pentagona za operacije Daglasa Simsa, najverovatnije će biti žrtava među ljudima koji koriste ove objekte.

 

 

Kako je rekao predsednik Bele kuće Džo Bajden, SAD su počele da izvode udare na Bliskom istoku kao odgovor na napad dronom na američku bazu na severoistoku Jordana, koji se dogodio 28. januara. Tri američka vojnika su poginula, a više od 40 je ranjeno.

- Naš odgovor je počeo danas. Nastaviće se kada i gde mi izaberemo. Sjedinjene Države ne traže sukob na Bliskom istoku ili bilo gde drugde u svetu. Ali neka svako ko ima nameru da nam naudi da zna da ćemo odgovoriti ako naudite Amerikancu - naveo je američki predsednik.

Zauzvrat, šef Pentagona Lojd Ostin je naglasio da su Sjedinjene Države preduzele mere da IRGC i povezane paravojne snage smatraju odgovornim za njihove napade na američke i koalicione snage. Prema njegovim rečima, SAD će nastaviti da preduzimaju "neophodne radnje da zaštite Sjedinjene Države, njihove snage i interese".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike