Mračna prognoza SZO: "‘Smrt od raka drastično će porasti, zna se i koje zemlje su najugroženije, ovo su 3 faktora"

02.02.2024

20:00

0

Autor: M. Vu.

Prema globalnim podacima iz 2022. godine, ukupno deset vrsta raka odgovorno je za dve trećine novih slučajeva

Mračna prognoza SZO: "‘Smrt od raka drastično će porasti, zna se i koje zemlje su najugroženije, ovo su 3 faktora"
rak rektum copy1 copy - Copyright Profimedia/Pixabay

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) predviđa da će se broj globalnih slučajeva raka povećati za više od 75 odsto do 2050. godine, prenosi Gardijan.

Najnoviji podaci ogranka SZO za rak, Međunarodne agencije za istraživanje raka, pokazuju da će broj novih slučajeva porasti sa 14,1 milion u 2012. na 20 miliona do 2022. godine. Porastao je i broj umrlih, sa 8,2 miliona u 2012. na 9,7 miliona deceniju kasnije.

SZO predviđa da će do 2050. godine biti više od 35 miliona novih slučajeva, što je povećanje od 77 odsto u odnosu na broj iz 2022. godine. Njihovo predviđanje broja umrlih do 2050. godine je više od 18 miliona.

Zbog čega i ko će pretrpeti najveći udarac

Svetska zdravstvena organizacija objašnjava da su upotreba duvana, konzumacija alkohola i gojaznost ključni faktori u porastu incidencije raka, uz starenje i rast stanovništva. Smatraju da će zemlje sa nižim prihodima doživeti najveći proporcionalni porast broja obolelih i udvostručenje broja umrlih.

pixabay/klbz
 

- Uticaj ovog povećanja neće se osetiti podjednako u svim zemljama. Oni sa najmanje resursa će snositi najveći globalni teret raka - rekao je dr Fredi Brej, šef nadzora raka.

Deset vrsta raka odgovorno za porast novih slučajeva

Statistički podaci Globalne opservatorije za rak, platforme koju je kreirala Međunarodna agencija za istraživanje raka, pokrivaju 185 zemalja i 36 vrsta raka. Prema globalnim podacima iz 2022. godine, ukupno deset vrsta raka odgovorno je za dve trećine novih slučajeva.

Rak pluća je najčešće dijagnostikovan u svetu, sa 12,4 odsto novozaraženih i 18,7 odsto smrtnih slučajeva. Rak dojke kod žena je drugi najčešći oblik, ali iako čini 11,6 odsto slučajeva, uzrokuje manje od 7 odsto smrtnih slučajeva. Drugi vodeći uzroci smrti uključuju rak creva, jetre i želuca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike