RAT NA BLISKOM ISTOKU Britanija i SAD izvode treći napad na ciljeve Huta; "Bombardovanje Gaze najdivljačkije od Drugog svetskog rata"

24.01.2024

21:43 >> 01:07

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Britanija i SAD izvode treći napad na ciljeve Huta; "Bombardovanje Gaze najdivljačkije od Drugog svetskog rata"
Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 109. dan.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da se više neće govoriti o mirovnom procesu, već da želi rešenje sa dve države.

Članovi porodica talaca koje je otela militantna grupa Hamas i nekoliko desetina demonstranata postavili su šatore na trotoaru ulice Aza ispred privatne kuće premijera Benjamina Netanjahua u Jerusalimu, tražeći od vlade da hitno postigne dogovor o taocima.

Izrael je ponudio Hamasu dvomesečno primirje, a sporazum bi uključivao oslobađanje svih preostalih talaca koji se drže u Gazi.

Kako je tekao još jedan ratni dan na Bliskom istoku čitajte u našem blogu:

23.59 - Britanija i SAD izvode treću rundu vazdušnih napada na ciljeve pobunjenika Huti u Jemenu

Britanske i američke snage izvele su treću rundu napada na ciljeve pobunjenika Huti u Jemenu.

U zajedničkoj izjavi, zemlje su navele da su novi udari odmazda na „nastavljene ilegalne i nepromišljene napade Huti“ na komercijalne brodove u Crvenom moru.

„Ovi udari su osmišljeni da poremete i degradiraju sposobnost Huta da nastave sa napadima na globalnu trgovinu i nevine pomorce iz celog sveta, izbegavajući pritom eskalaciju“, navodi se u saopštenju.

23. 54 - Amerika izvela udare na mete u Iraku

Američka vojska izvela je udare na tri lokacije "proiranskog pokreta Kataib Hezbolah" u Iraku, saopštio je Pentagon.

23.44 - Žang: Palestina mora da postane punopravna članica UN

Kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama Žang Jun izjavio je danas da Palestina mora da dobije punopravno članstvo u UN i dodao da sa sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji u Gazi treba poslati jasnu poruku jedinstva o situaciji u Pojasu Gaze.

"Uprkos međunarodnom konsenzusu o uspotavljanju prekida vatre, upotreba veta od strane stalnih članica tokom debata o prošlim rezolucijama u Gazi, ometala je te napore", rekao je Žang na sednici SB UN.

Dodao je da nedostaju politička volja i odlučnost i pozvao Savet da hitno preduzme inicijativu za uspostavljanje mira na Bliskom istoku.

23.14 - Predstavnici arapskih zemalja napustili sednicu SB UN tokom govora izraelskog ambasadora


Predstavnici nekoliko arapskih zemalja napustili su današnju sednicu Saveta bezbednosti o situaciji u Gazi tokom govora izraelskog ambasadora Gilada Erdana.

 

 

Nakon obraćanja palestinskog ministra spoljnih poslova Rijada al Malikija, reč je dobio Erdan, međutim određeni broj diplomata je napustio salu gde se održava sednica.

Oni su se vratili tek pošto je izraelski zvaničnik završio svoje izlaganje.

22.33 - Crveni polumesec: Troje poginulih u napadu na kuću u Džabaliji

Palestinski Crveni polumesec javlja da je u izraelskom napadu pogođena kuća porodice Zamel u izbegličkom kampu Džabalija na severu Gaze i da su tri osobe poginule.

Još deset Palestinaca je ranjeno, navodi se.

 

 

Organizacija je objavila video na Platformi Ks na kojem se vidi kako njeni timovi izvlače mrtve i povređene.


22.16 - El Maliki: Bombardovanje Gaze najdivljačkije od Drugog svetskog rata

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad el Maliki izjavio je da je rat u Gazi "pokušaj da se palestinskom stanovništvu nanese maksimalan bol".

"Ovo je najdivljačkija i najneselektivnija kampanja bombardovanja nakon Drugog svetskog rata", rekao je Maliki na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji u Pojasu Gaze. 

21.42 - Gutereš: Neprihvatljivo izraelsko odbacivanje rešenja o dve države

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da je neprihvatljivo to što izraelska vlada odbacuje rešenje o dve države.

- Neprihvatljivo je uzastopno odbacivanje rešenja o dve države na najvišem nivou izraelske vlade - rekao je Gutereš na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji u Pojasu Gaze.

On je zatražio momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca koje palestinska militantna grupa Hamas drži u Pojasu Gaze.

Profimedia
 

21.38 - Blinken: Nećemo dozvoliti zadiranje u teritoriju Gaze u budućnosti

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u utorak da se Sjedinjene Države protive bilo kakvoj trajnoj promeni teritorije Gaze, ali da su otvorile vrata mogućoj podršci bilo kakvim "prelaznim aranžmanima" za rešavanje sukoba sa Izraelom.

- Ako treba da postoje prelazni aranžmani koji će omogućiti da se to desi, to je jedna stvar. Ali kada je u pitanju trajni status Gaze u budućnosti, bili smo jasni, ostajemo jasni da nećemo zadirati u njenu teritoriju - rekao je Blinken novinarima u Abudži u Nigeriji.

21.33 - SAD: Uništeno ili oštećeno 25 lokacija sa raketama i 20 projektila Huta

Američka vojska objavila je da je u nizu nedavnih napada na ciljeve Huta u Jemenu uništeno ili oštećeno 25 lokacija sa raketama i 20 projektila.

21.22 - Erdan: Hamas pretvorio Gazu u ratnu mašinu

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan izjavio je danas da je Hamas pretvorio Pojas Gaze u "ratnu mašinu", otkako su se izraelske snage povukle iz Gaze pre 18 godina.

AP Photo/ Hatem Moussa
 

- Neki se zalažu za trajni prekid vatre, čime bi Hamas ostao na vlasti. To bi Izrael stavilo u egzistencijalni rizik jer Hamas nastoji da uništi Izrael - rekao je Erdan na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji u Gazi.

On je, međutim, dodao da bi se ''rat bi se odmah završio'' kada bi Hamas oslobodio taoce koje drži u Gazi.

Erdan je dodao da je prelivanje sukoba bilo planirano, aludirajući na napade Huta iz Jemana na komercijalne brodove u Crvenom moru.

20.08 - IDF: Palestinska raketa odgovorna za smrt izraelskih vojnika

Palestinska vatra iz raketnog bacača bila je verovatni uzrok eksplozije koja je srušila dve zgrade u kojoj je poginula grupa izraelskih vojnika u Pojasu Gaze, rekao je vojni portparol u utorak.

- Jedan militantni odred iznenadio je snage vatrom iz RPG-a. Prva raketa je pogodila jednu od zgrada u kojima je bio postavljen eksploziv. Udarac je očigledno doveo do eksplozije koja je izazvala urušavanje zgrade i zgrade pored nje - rekao je kontraadmiral Danijel Hagari novinarima u Tel Avivu.

19.16 - Bela kuća: Budućnost Gaze ne može uključivati lidere Hamasa

Profimedia
Džon Kirbi

Kako god izgledala budućnost nakon rata u Gazi, ona ne može uključivati lidere Hamasa, rekao je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Na brifingu za novinare u Beloj kući Kirbi je takođe rekao da su SAD uključene u „aktivne razgovore“ o oslobađanju još talaca koje Hamas drži u Gazi, prenosi Rojters.

18.46 - Grupa za nadzor interneta: Još jedan prekid komunikacija u Gazi

Nadzorna grupa NetBlocks kaže da Gaza doživljava novi prekid telekomunikacija u poslednja 24 sata, nekoliko dana nakon završetka prethodnog, sedmicu dugog komunikacijskog mraka.

- To utiče na nekoliko mreža koje su opstale nakon meseci stalnog pada komunikacija - rekla je grupa u utorak u objavi na društvenim mrežama.

Tanjug/AP Photo/Adel Hana
 

18.12 - Hamas neće prihvatiti predlog Izraela o primirju?

Stižu izvještaji da Hamas neće prihvatiti najnoviju ponudu Izraela za prekid vatre u Gazi, u trajanju od dva meseca, kako bi se dozvolila još jedna razmena talaca za još palestinskih zatvorenika koji se drže u Izraelu pod izgovorom da su "pretnja za bezbednost".

Tajms of Izrael izveštava da je neimenovani egipatski zvaničnik pričao za novinsku agenciju Asošijejted pres o situaciji.

17.42 - Bivši premijer Izraela: Jedini način da se okonča rat u Gazi su izbori

Bivši premijer Izraela Ehud Barak rekao je da su Izraelu potrebni izbori odmah kako bi izbegao da „tone u blatu Gaze u godinama koje dolaze“.

- Izrael ne može da objavi pobedu a da ne uništi vojsku i vladajuće kapacitete Hamasa. Ali da bi Hamas pobedio, samo treba da preživi. Čak i ako Izrael ubije (Hamasovog vođu Gaze Jahju) Sinvara, oni će i dalje preživeti. Jedini izlaz iz sukoba su izbori odmah - kaže Barak u intervjuu za Telegraf.

Bivši premijer, koji je takođe ranije služio kao ministar odbrane i načelnik generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) kaže da u Izraelu postoji "vakuum liderstva", okrivljujući premijera Benjamina Netanijahua što je odbacio "eksplicitni zahtev koji dolazi iz unutrašnjeg kabineta" da se razgovara i razmotre posleratni planovi za Pojas Gaze.

17.21 - Iran pozvao islamske zemlje širom sveta da prekinu sve veze sa Izraelom

Office of the Iranian Supreme Leader via AP
Ali Hamnej

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej pozvao je islamske zemlje širom sveta da prekinu sve veze sa Izraelom umesto da mu pomažu.

- Zadatak za sve islamske zemlje je da preseku svaku arteriju izraelskog cionističkog režima. Oni moraju da prekinu svoje političke i ekonomske veze sa Izraelom umesto da mu pomažu - rekao je Ali Hamnej za novinsku agenciju IRNA, prenosi TASS.

17.08 - URNWA: Šest Palestinaca ubijeno u skloništu u Gazi pod kontrolom UN

Šest raseljenih Palestinaca ubijeno je juče kada je jedno od skloništa pod upravom UN pogođeno u Kan Junisu, žarištu izraelske kopnene ofanzive na jugu Pojasa Gaze, rekao je generalni komesar UN-ove palestinske agencije za pomoć UNRWA.

- Preplašeno osoblje, pacijenti i raseljena lica sada su zarobljeni u nekoliko preostalih bolnica u Kan Junisu dok se teške borbe nastavljaju - napisao je Filipe Lazarini na Iksu u utorak.

 

 

16.42 - Levi: Nema prekida vatre koji predviđa ostanak talaca u Gazi i Hamasa na vlasti

Izrael neće pristati na sporazum o prekidu vatre sa Hamasom koji predviđa ostanak talaca u Gazi i Hamasa na vlasti u toj palestinskoj enklavi, izjavio je danas portparol vlade Izraela Eli Levi.

On je dodao da su u toku napori da se oslobode taoci, ali je odbio da o tome iznese više pojedinosti, objasnivši da tim ljudima životi vise o koncu.

14.53 - Borelj: Izrael ne može imati pravo veta na samoopredeljenje palestinskog naroda

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj kaže da se Izraelu ne može dozvoliti da jednostrano blokira stvaranje palestinske države nakon rata u Gazi.

AP Photo/Fred Sierakowski
Žozep Borelj

- Jedna stvar je jasna - Izrael ne može imati pravo veta na samoopredeljenje palestinskog naroda. Ujedinjene nacije priznaju i mnogo puta su priznale pravo palestinskog naroda na samoopredeljenje. Niko ne može da stavi veto na to - rekao je Borelj, a prenosi Tajms of Izrael.

14.04 - Tim UN uspeo da pristupi bolnici Al Šifa

Tim Agencije Un za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) pristupio je bolnici Al Šifa, nedeljama nakon što je značajno oštećena u izraelskim napadima.

Olga Čerevko, iz tima UN, rekla je da je bolnica postala sklonište za hiljade ljudi. 

- Opreme, goriva, vode i hrane ima veoma malo. Doktorka koju sam srela je rekla da su "sami na ovom svetu i zaboravljeni" - kazala je.

13.29 - Dron primećen 46 nautičkih milja južno od jemenskog mesta Al Maka

Zdravstveni sistem u Gazi je uništen

Šef palestinskog ogranka Lekara bez granica, Leo Kan, opisao je stanje u Pojasu Gaze

 

  • Oko 20 odsto zdravstvenih radnika i dalje radi u bolnici Naser u Kan Junisu, a većina je morala da pobegne zato što su zabrinuti za svoje i živote svojih porodica
  • To je strategija kojom izraelska vojska zastrašuje ljude, terorišu se zdravstveni radnici kako bi pobegli bez zatvaranja bolnice
  • Na jugu Pojasa Gaze nema funkcionalnih bolnica
  • Veoma je teško dobiti lekarsku pomoć. U normalnim uslovima bismo posle pet, šest ili sedam operacija stabilizovali pacijenta, a to sada nije moguće. Uradimo prvu operaciju, a postoperativne nege onda nema
  • Mnogim pacijentima se stanje pogorša jer nema adekvatne nege

Obraćanje portparola Ministarstva spoljnih poslova Katara Madžida al Ansarija

  • Katar je u saradnji sa Francuskom poslao 11 tona medicinske pomoći u Gazu, uključujući i lekove za izraelske taoce
  • Posredovanje se nastavlja, ali izraelska operacija u Gazi otežava pregovore
  • Prekid komunikacija takođe otežava situaciju i dostavljanje pomoći
  • Katar podržava regionalnenapore da se smanji tenzija u Crvenom moru

13.01 - Svetski program za hranu: Malo pomoći stiže u Gazu, pojaviće se "džepovi gladi"

Svetski program za hranu (WFP) saopštio je danas da je, od početka sukoba u Pojasu Gaze, veoma malo pomoći u hrani stiglo dalje od juga te palestinske enklave, kao i da tamo postoji rizik pojave "džepova gladi".

AP Photo/Hatem Ali
 

12.59 - Hamas: Trajni prekid vatre ostaje glavni uslov za razgovore o razmeni zatvorenika

Glavni uslov Hamasa za razgovore o razmeni zarobljenika sa Izraelom ostaje potpuni prekid vatre u Pojasu Gaze, izjavio je portparol tog palestinskog pokreta Valid Kilani i dodao da ta grupa još nije primila predlog Izraela za dvomesečni prekid vatre u palestinskoj enklavi.

- Glavni uslov nije privremeni, već trajni prekid vatre. Tek nakon toga će se razgovarati o drugim pitanjima, kao što su razmena zarobljenika i nastavak humanitarne pomoći - rekao je Kilani za agenciju Anadolija.

On je dodao da su lideri Hamasa videli novi izraelski predlog u medijima, ali da ga zvanično nisu dobili.

Profimedia
Borac Hamasa

11.51 - Hezbolah gađao kancelariju kontrole leta na severu Izraela

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je danas da je ispalila projektile na kancelariju kontrole vazdušnog saobraćaja u Meronu, na severu Izraela.

Prema saopštenju izraelske kompanije za snabdevanje električnom energijom, u toj oblasti dolazi do prekida napajanja električnom energijom, verovatno zbog raketne vatre.

11.30 - Izraelska vojska: Ubijeno desetine terorista, završeno opkoljavanje Kan Junisa

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je ubila "desetine terorista" tokom žestokih borbi u Pojasu Gaze u protekla 24 sata, kao i da su njene trupe tokom noći završile opkoljavanje grad Kan Junis.

- Trupe IDF-a izvele su opsežnu akciju tokom koje su opkolile Kan Junis i proširile operaciju u toj oblasti - navedeno je u saopštenju.

Crni bilans

  • Broj ubijenih Palestinaca u Gazi se povećao na 25.490
  • Najmanje 63.350 ljudi je ranjeno od 7. oktobra.
  • U poslednja 24 sata je ubijeno najmanje 195 Palestinaca, a 354 ranjeno dok su mnogi pod ruševinama

9.40 - Kameron: Nastavićemo akcije usmerene na uništenje vojne sposobnosti Huta

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron izjavio je danas da će se akcije usmerene na uništenje vojne sposobnosti Huta nastaviti, nakon što su SAD i Britanija izvele još jedan talas napada na jemenske pobunjenike.

- Ono što smo ponovo uradili jeste da pošaljemo najjasniju moguću poruku da ćemo nastaviti da degradiramo njihovu sposobnost da izvode ove napade - rekao je Kameron.

7.20 - Najmanje 21 izraelski vojnik poginuo u eksploziji u Pojasu Gaze

Izraelska vojska je saopštila da je njenih 10 pripadnika poginulo u Pojasu Gaze, kada su se dve zgrade srušile nakon velike eksplozije, a tenk navodno pogođen projektilom. Kako prenosi Tajms of Izrael, iIzraelska vojska još istražuje uzrok eksplozije, ali se smatra da ju je izazvao projektil ispaljen na zgradu u kojoj su bile uskladištene mine.

7.00 - Novi vazdušni udari SAD i Velike Britanije na položaje Huta u Jemenu

SAD i Velika Britanija započele su zajedničke vazdušne napade na ciljeve Huti u Jemenu, potvrdili su američki zvaničnici.

Udari su usmereni na niz ciljeva, uključujući radare, rekli su zvaničnici.

Većina ranijih udara bila je usmerena na pojedinačne raketne položaje sa kojih se verovalo da Huti spremaju da lansiraju projektile.

Prema izveštajima sa terena, eksplozije su odjeknule i u blizini aerodroma u glavnom gradu Jemena, Sani.

To je odgovor na napade Huta u Crvenom moru koji tvrde da gađaju brodove povezane sa Izraelom, a koji prolaze kroz važnu trgovačku rutu Crvenog mora.

6.50 - Za izglasavanje nepoverenja Netanjahuu samo 18 glasova

Na sednici Kneseta razmatran je zahtev za glasanje o nepoverenju izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, a ishod glasanja je 18 glasova za i

Za izglasavanje nepoverenja izraelskom premijeru bilo je potrebno da se obezbedi većina od 120 glasova.

Zahtev je podnela Laburistička partija zbog, kako su naveli, neuspeha vlade da obezbedi povratak 136 Izraelaca za koje se još uvek veruje da ih Hamas drži kao taoce u Pojasu Gaze.

Pročitajte kako je protekao jučerašnji dan.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.200 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 24.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi".

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike