Borelj: Izraelu se ne može dozvoliti da blokira stvaranje palestinske države

23.01.2024

16:07

0

Borelj je ukazao da Ujedinjene nacije priznaju i da su mnogo puta priznale pravo palestinskog naroda na samoopredeljenje

Borelj: Izraelu se ne može dozvoliti da blokira stvaranje palestinske države
Žozep Borelj - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je u Briselu da se Izraelu ne može dozvoliti da jednostrano blokira stvaranje palestinske države nakon rata u Pojasu Gaze.    

- Jedna stvar je jasna - Izrael ne može imati pravo veta na samoopredeljenje palestinskog naroda - rekao je Borelj na konferenciji za novinare sa egipatskim kolegom Samehom Šukrijem.       

Borelj je ukazao da Ujedinjene nacije priznaju i da su mnogo puta priznale pravo palestinskog naroda na samoopredeljenje i da zbog toga niko ne može da stavi veto na to.

Borelj je u ponedeljak predsedavao razgovorima ministara spoljnih poslova članica EU i najviših diplomata Izraela, Palestinske uprave i ključnih arapskih država.

Borelj je izneo mapu puta koja uključuje međunarodnu konferenciju o rešenju izraelsko-palestinskog pitanja sa dve države.

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri rekao je da postoji "međunarodni konsenzus o neophodnosti rešavanja sukoba na osnovu rešenja sa dve države".

- Vreme je da se to sprovede i međunarodna zajednica ima sredstva, ima resurse, ima mehanizme da to učini - naveo je Šukri.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike