Lavrov ismejao uzaludne pokušaje Zapada: Izraelsko-palestinski sukob može se rešiti samo direktnim dijalogom

18.01.2024

16:40

0

Posebno je naglasio da je stvaranje nezavisne palestinske države ključno za osiguravanje bezbednosti na Bliskom istoku

Lavrov ismejao uzaludne pokušaje Zapada: Izraelsko-palestinski sukob može se rešiti samo direktnim dijalogom
Copyright Profimedia

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da su mu poznati poluzatvoreni kontakti u vezi sa rešavanjem palestinsko-izraelskog sukoba, u kojima učestvuju Sjedinjene Američke Države, Izrael i neke arapske države, ali je istakao da smatra da oni neće biti uspešni jer ne podrazumevaju direktni dijalog između Palestinaca i Izraelaca.

- Čujemo i znamo za poluzatvorene kontakte na kojima učestvuju SAD, Izrael i pojedine arapske države, ali nekako svi ti kontakti ne podrazumevaju direktan dijalog Palestinaca i Izraelaca, već pretpostavljaju da će se odrasli muškarci negde dogovoriti kako će Palestinci nastaviti da žive, a onda će im to biti predstavljeno. To neće imati nikakvog uspeha - kazao je Lavrov

Na godišnjoj konferenciji za medije Lavrov je istakao da mir može biti postignut samo kroz direktni dijalog.

Posebno je naglasio da je stvaranje nezavisne palestinske države ključno za osiguravanje bezbednosti na Bliskom istoku, uključujući i Izrael.

- Glavni pravac napora trebalo bi da bude stvaranje palestinske države u punoj saglasnosti sa odlukama Saveta bezbednosti. Bez toga ćemo videti recidive nasilja koje se sada primećuje u Gazi, jer će bez stvaranja palestinske države palestinski narod nastaviti da bude u nepovoljnom položaju - istakao je Lavrov.

Ruski šef diplomatije dodao je da stvaranje palestinske države nije samo ključno za dobrobit Palestinaca, već i za osiguranje pouzdane bezbednosti Izraela.

- To je naš dugogodišnji partner, naša zemlja je prva priznala nezavisnost Izraela, tamo sada ima oko dva miliona građana koji su istovremeno i građani Rusije, imigranti iz Rusije. Naravno da zbog toga nismo ravnodušni. Spremni smo da igramo aktivnu ulogu u obezbeđivanju potpunog rešenja koje će garantovati bezbednost Izraela - zaključio je Lavrov.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike