Fenomen koji je napravio haos širom sveta ulazi u završnu fazu: Čekaju nas suše, požari i poplave, a tek posle njega sledi pakao

27.12.2023

14:16

0

Klimatski modeli sugerišu da će se on verovatno smiriti do juna, vraćajući Pacifik u neutralne uslove, ali će ga zameniti druga pojava

Fenomen koji je napravio haos širom sveta ulazi u završnu fazu: Čekaju nas suše, požari i poplave, a tek posle njega sledi pakao
Ilustracija - Copyright Profimedia

Klimatski obrazac zbog kog je planeta zabeležila rekordne temperature u proteklih šest meseci, bliži se svom vrhuncu i potencijalno će postati jedan od najjačih El Ninja zabeleženih u poslednjih 75 godina, prema najnovijim podacima.

Anomalije u temperaturi vode i jačanje neobičnih obrazaca vetra iznad centralnog i istočnog ekvatorijalnog Pacifika ukazuju na to da će se vremenski uticaji karakteristični za El Ninjo nastaviti, čak i ubrzati, širom sveta.

Ovi efekti se već manifestuju u obliku tekućih toplotnih talasa, suša i požara u Australiji, smrtonosnih poplava u Keniji te suše i poplava u delovima Južne Amerike.

U SAD se predviđa obilna kiša duž obale Meksičkog zaliva i na Floridi, dok će Kalifornija doživeti vlažne i olujne uslove.

Naučnici sada ukazuju na skori kraj trenutnog El Ninja. Klimatski modeli sugerišu da će se on verovatno smiriti do juna, vraćajući Pacifik u neutralne uslove, bez izraženih fenomena poput El Ninja ili La Ninje.

AP Photo/Brian Inganga
 

Endru Kručkijevič, istraživač Međunarodnog instituta za klimu i društvo Univerziteta Kolumbija, ističe da je neizvesno koliko dugo će trajati ovi neutralni uslovi.

Uslovi La Ninje, hladnijih voda u centralnom i istočnom ekvatorijalnom Pacifiku, razvili su se nakon pet od prethodnih šest snažnih El Ninjo, a njihova učestalost je manja.

Postoji mogućnost da trenutni El Ninjo postane jedan od najjačih zabeleženih događaja u poslednjih 75 godina, sličan onima iz 2015-2016, 1997-1998, 1982-1983. i 1972-1973. Ovi događaji su se pamtili po razornim poplavama, sušama i šumskim požarima širom sveta.

Naredni koraci u klimatskim promenama ostaju nesigurni, a predviđanja se odnose na to kako će El Ninjo interagovati sa drugim klimatskim obrascima

Kraj El Ninjo fenomena neće automatski dovesti do stabilnih uslova, već se očekuje da će Pacifik ostati neobično topao, barem tokom zime.

Moguć je i povratak La Ninje sledeće jeseni, što bi moglo uticati na aktivnost uragana na Atlantiku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike