Južna Afrika tužila Izrael MSP u Hagu za genocid u Gazi, Tel Aviv odbacuje optužbe

29.12.2023

23:47

0

U prijavi se tvrdi da su "dela i propusti Izraela... genocidnog karaktera, jer su počinjeni sa potrebnom specifičnom namerom

Južna Afrika tužila Izrael MSP u Hagu za genocid u Gazi, Tel Aviv odbacuje optužbe
Gaza pod raketama - Copyright AP Photo/Abed Khaled

Južna Afrika je uložila žalbu Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu, navodeći da izraelske akcije u Gazi predstavljaju "genocid" i tražeći "privremene mere" da se to zaustavi, saopštio je u petak najviši sud Ujedinjenih nacija.

U prijavi se tvrdi da su "dela i propusti Izraela... genocidnog karaktera, jer su počinjeni sa potrebnom specifičnom namerom... da unište Palestince u Gazi kao deo šire palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe".

U podnesku se navodi da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, koja je sastavljena nakon Holokausta, i odnosi se na pokušaj uništenja naroda u celini ili delimično.

Južna Afrika traži od suda da izda privremene mere kojima bi Izraelu bilo naloženo da prekine svoje vojne operacije u Gazi, za koje se ističe da su neophodne zarad, kako se navodi, sprečavanja teške i nepopravljive štete po prava palestinskog naroda.

Ramil Sitdikov/Photo host Agency RIA Novosti via AP
 

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Lior Hajat odbacio je danas optužbu Južne Afrike da je počinjen genocid u Gazi, nakon što je ta zemlja zatražila od Međunarodnog suda pravde da Izrael proglasi krivim za kršenje Konvencije o genocidu. On je na društvenoj mreži Iks napisao da tužbi Južne Afrike nedostaje i činjenična i pravna osnova i da predstavlja iskorišćavanje suda.

Dodao je da Južna Afrika sarađuje sa Hamasom, "terorističkom organizacijom koja poziva na uništenje Države Izrael".

"Teroristička organizacija Hamas, koja čini ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i koja je pokušala da izvrši genocid 7. oktobra, odgovorna je za patnje Palestinaca u Pojasu Gaze, jer ih koristi kao živi štit i krade od njih humanitarnu pomoć", naveo je portparol izraelskog Ministarstva.

Prema njegovim rečima, Izrael poštuje međunarodno pravo i deluje u skladu sa njim.

"Vojne napore usmeravamo isključivo protiv terorističke organizacije Hamas i drugih terorističkih organizacija koje sarađuju sa Hamasom", istakao je Hajat.

On je naveo da stanovnici Pojasa Gaze nisu neprijatelji Izraela i dodao da izraelske snage ulažu sve napore kako bi ograničile broj civilnih žrtava i olakšale ulazak humanitarne pomoći u tu oblast.

"Pozivamo Međunarodni sud pravde i međunarodnu zajednicu da u potpunosti odbace neosnovane tvrdnje Južne Afrike", napisao je Hajat.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike