Zelenski nije rekao svojoj ženi da se sprema rat, a verovao je da sukob neće trajati ni godinu dana

05.01.2024

15:28

0

Autor: N.P.

Britanski novinar Sajmon Šuster je godinu dana proveo sa ukrajinskim liderom

Zelenski nije rekao svojoj ženi da se sprema rat, a verovao je da sukob neće trajati ni godinu dana
Olena i Vladimir Zelenski - Copyright AP Photo/Stephanie Scarbrough

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u februaru 2022. godine uopšte nije obavestio suprugu Olenu da se sprema napad ruskih trupa.

Britanski novinar Sajmon Šuster je pisao o tome u svojoj knjizi o ukrajinskom lideru, sa kojim je proveo oko godinu dana, a odlomke je objavio londonski "Telegraf".

Noć uoči ruske invazije, prva dama je pomenula da bi mogla da spakuje kofere, ali to nije učinila jer je pomagala deci sa domaćim zadacima.

- Imali su večeru i gledali TV. Zelenski nije rekao ništa zbog čega je mogla da pomisli da su u opasnosti - piše Šuster.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
Vladimir Zelenski

Kada su ruske trupe upale na ukrajinsku teritoriju u 4.30 sati ujutru, Zelenska je pronašla muža u dnevnoj sobi, a već je bio odeven u tamnosivo odelo.

- Počelo je - prozborio je.

Novinar piše da je Zelenski, nedeljama pre izbijanja rata, umanjivao upozorenja i odbacio savete vojnih komandanata da ojača granice.

U proleće 2022. je verovao da rat neće trajati ni godinu dana. Predsednik je Šustera 55. dana rata upitao kada će knjiga biti objavljena.

- Rekao sam mu da mi je cilj da dokumentujem prvu godinu rata i onda je objavim. Tada se njegovo lice promenilo. "Misliš da se ovo neće završiti za godinu dana?" - opisao je novinar.

Telegraf je objavio delove knjige u tekstu pod naslovom "Proveo sam godinu dana sa Zelenskim - i video sam kako se njegova ličnost u potpunosti promenila", naglašavajući da promena nije bila uvek pozitivna.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike