Šta se sve zna o odnosu Klintona sa Epstajnom i Maksvelovom: Tvrdio je da nisu bliski, ali priča je drugačija

07.01.2024

15:53

0

Često su viđani zajedno, a ozloglašeni finansijer je, prema zvaničnim podacima, čak 17 puta bio u Beloj kući

Šta se sve zna o odnosu Klintona sa Epstajnom i Maksvelovom: Tvrdio je da nisu bliski, ali priča je drugačija
Copyright Profimedia

Kada je FBI uhapsio milijardera i finansijera Džefrija Epstajna 6. jula 2019. na aerodromu Teterboro u Nju Džersiju, pojavila su se otkrića o njegovim zločinima u oblasti trgovine ljudima.

Tada su odjeknula i mnoga zvučna imena koja su povezivana s njim, među kojima su bile poznate ličnosti, političari i biznismeni.

Među otkrićima je bila i uljana slika koja je visila u njegovoj kući u Aper Ist Sajdu.

Nazvano „Parsing Bill“ („Raščlanjeni Bil"), živopisno delo australijske umetnice Petrine Rajan-Klejd prikazuje bivšeg predsednika SAD u plavoj haljini i crvenim štiklama dok se izležava u Ovalnoj kancelariji.

Sada, pošto je ove nedelje objavljen niz dugo očekivanih dokumenata, uključujući imena više od 170 saradnika pokojnog trgovca seksom, jedan insajder je za Njujork post rekao da je ova slika simbol veze između Epstajna i Klintona.

Iako zvanično nije umešan u kriminalne aktivnosti, Klintonovo ime pojavilo se najmanje 73 puta u nedavno objavljenim dokumentima koji su proizašli iz tužbe za klevetu Virdžinije Džufri protiv Gislejn Maksvel.

 

 

- Epstajn je jednom rekao da Klinton voli kad su mlade, misleći na devojke - svedočila je 2016. jedna od žrtava Džoana Sjoberg.

Klintonova portparolka Anđela Urena oglasila se posle objavljivanja dokumenata osvrnuvši se na izjavu iz 2019. godine u kojoj se navodi da Klinton nije razgovarao sa Epstajnom „više od jedne decenije“ i da „ne zna ništa o užasnim zločinima za koje je Džefri Epstajn priznao krivicu u Floridi pre nekoliko godina ili onome za šta je nedavno optužen u Njujorku“.

Višegodišnje druženje

Jedan veoma dobro obavešten izvor, kako navodi Njujork post, rekao je da je društvenjak Lin de Rotšild, koja je prikupljala sredstava za Hilari Klinton, upoznala Epstajna sa Klintonom, ali je ona to negirala i sugerisala da je „utvrđeno“ da je „Gislejn upoznala Epstajna sa Klintonovima prilikom prikupljanja sredstava za nameštaj Bele kuće”.

Prema evidenciji posetilaca, Epstajn je posetio Belu kuću najmanje 17 puta, prvi put ubrzo pošto je Klinton položio zakletvu 1993. godine.

Na fotografijama nastalim na događaju 1993. za donatore Istorijskog udruženja Bele kuće mogu se videti njih dvojica sa Maksvelovom - Epstajnovom desnom rukom i nekadašnjom devojkom, koja sada služi 20 godina zatvora zbog trgovine decom i drugih krivičnih dela u vezi sa Epstajnom.

Profimedia
Šontaj Dejvis i Bil Klinton

Prema pisanju Dejli bista, Epštajn je tada dao 10.000 dolara. Osim toga, 2006. je donirao 25.000 dolara Klinton fondaciji, prema Veniti feru.

Epstajnovo i Klintonovo druženje postalo je javno tek 2002. godine, kada su otputovali u Afriku Epstajnovim avionom, takozvanim „Lolita ekspresom", na humanitarno putovanje zajedno sa glumcima Kevinom Spejsijem i Krisom Takerom.

Od tada su se pojavile fotografije sa tog leta na kojima Klinton pozira sa Maksvelom i dobija masažu od Šontaj Dejvis, koja je takođe tužila Epstajna i koja je rekla da ju je Maksvelova podstakla na to.

- Gislejn je htela da se našali i rekla je da mogu da ga masiram. Svi su se malo nasmejali, ali Gislejn je sa svojim elegantnim britanskim naglaskom insistirala i rekla da sam dobra u tome - ispričala je Dejvis, koja je istakla da je 42. predsednik SAD držao ruke k sebi.

- Predsednik Klinton je bio savršeni džentlmen tokom putovanja i nisam video apsolutno nikakve prljave namere kod njega - dodala je.

Bivši predsednik SAD vozio se najmanje devet puta zloglasnim avionom, ali nema zapisa o tome da je putovao na Epstajnovo privatno ostrvo na Devičanskim ostrvima, na kom je finansijer trgovao seksualnim uslugama i na kom je FBI 2019. izvršio raciju.

Profimedia
Šontaj Dejvis masira Bila Klintona

Jedan izvor tvrdio je da nije bilo ničeg neobičnog u odnosu Klintona, Epstajna i Maksvelove, dok je drugi rekao da je njihova povezanost bila duboka i da su bili pravi prijatelji koji su zajedno večerali i ćaskali u zadnjem delu aviona.

- Svako umanjivanje njihove veze je smešno. Epstajn je privlačio Klintona. Bio je neuhvatljivi kul milijarder. I žene su ga volele. Klinton je želeo da ga svi vole, a ovaj misteriozni momak pokazao je interesovanje za njega - kazao je neimenovani insajder.

Međutim, Klintonova portparolka tvrdi da „predsednik Klinton nije bio prijatelj sa Epstajnom" i da je „sugerisanje drugačijeg kategorički lažno".

- Njihovo kratko poznanstvo se vrtelo striktno oko filantropskog rada - navela je Urena.

Ipak, Maksvel je prisustvovala venčanju Čelsi Klinton 2010. sa investicionim bankarom Markom Mezvinskim. (Klintonov insajder je rekao da je bila gošća svog bivšeg, biznismena Teda Vejta).

U intervjuu Veniti Fera 2020. godine Klintonov bivši pomoćnik i vratar Dag Bend rekao je da je pokušao da izbaci Epstajna i Maksvelovu iz života svog šefa.

Profimedia
 

- Znao sam da će Čelsi i njen otac biti veoma ljuti, govorili su svima da prekinu vezu sa Gislejn. To im je otežalo pravdanje da nisu bliski s njom. Gislejn je imala pristup jahtama i lepim kućama, a to je trebalo Čelsi - ispričao je Bend.

10 godina slobode pre konačnog hapšenja

Godine 2008. Epstajn se izjasnio krivim po državnim optužbama za zlostavljanje maloletne osobe i odležao je 13 meseci u zatvoru.

Savezne vlasti su tvrdile da je od 2002. do 2005. zlostavljao skoro tri desetine devojčica, starosti uglavnom između 13 i 16 godina, u svojim kućama na Menhetnu i Palm Biču.

U avgustu 2019. Epštajn je umro obesivši se u svojoj zatvorskoj ćeliji na Menhetnu, ali mnogi sumnjaju da je zapravo reč o ubistvu.

Maksvelova je 2020. uhapšena zbog doterivanja mladih devojaka radi seksa sa Epstajnom i njegovim mušterijama. Trenutno služi 20 godina u zatvoru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike