Iran odbacio kritike Zapada, ali uskoro će moći da napravi tri atomske bombe: "Obogaćivanje uranijuma na nivou od 60 odsto"

30.12.2023

00:33

0

Iran je odbacio izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojem se navodi da je Teheran povećao proizvodnju visoko obogaćenog uranijuma

Iran odbacio kritike Zapada, ali uskoro će moći da napravi tri atomske bombe: "Obogaćivanje uranijuma na nivou od 60 odsto"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ministarstvo spoljnih poslova Irana odbacilo je kritike Francuske, Nemačke, Velike Britanije i SAD da je Iran povećao obogaćivanje uranijuma, navodeći da je iranski nuklearni program namenjen samo za civilne svrhe.

"Obogaćivanje uranijuma na nivou od 60 odsto u iranskim centrima za obogaćivanje uvek je bilo i biće u skladu sa civilnim potrebama zemlje i potpuno je pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju", kazao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Naser Kanani.

Naime, Iran je u sredu odbacio izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojem se navodi da je Teheran povećao proizvodnju visoko obogaćenog uranijuma, javili su iranski mediji.

Iranski šef za atomsku energiju Mohamed Eslami rekao je da Iran nije uradio ništa novo i da nastavlja iste aktivnosti prema pravilima.

U izveštaju IAEA navodi se da je Iran "povećao svoju proizvodnju visoko obogaćenog uranijuma, poništavajući prethodno smanjenje proizvodnje od sredine 2023. godine".

Iranske vlasti preokrenule su politiku iz poslednjih nekoliko meseci i nastavile da obogaćuju uranijum na nivo od 60 odsto, odnosno blizu stepena koje se smatra oružjem, saopštila je IAEA.

Iran već poseduje dovoljnu količina uranijuma obogaćenog do 60 odsto, pa će, ukoliko nastavi takav tempo obogaćivanja, uskoro moći da napravi tri atomske bombe.

Nakon usporavanja, postrojenja za obogaćivanje u kompleksu "Natanz" i nuklearki "Fordov", obogaćuju uranijum do 60 odsto po stopi od oko tri kilograma mesečno, navodi se u saopštenju.

Prema IAEA, oko 42 kilograma uranijuma obogaćenog do 60 odsto dovoljna je količina da se započne pravljenje nuklearne bombe.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike