Bajden tužen zbog "neuspeha da spreči genocid" u Pojasu Gaze: Ignorisao je masovna ubistva, napade na civile i proterivanje

14.11.2023

14:49

0

Tužba, podneta federalnom sudu u Kaliforniji, traži od suda da zabrani SAD da daju oružje, novac i diplomatsku podršku Tel Avivu

Bajden tužen zbog "neuspeha da spreči genocid" u Pojasu Gaze: Ignorisao je masovna ubistva, napade na civile i proterivanje
Džo Bajden - Copyright AP Photo/Andrew Harnik

Njujorška grupa za građanske slobode tužila je Džoa Bajdena zbog navodnog neispunjavanja dužnosti prema međunarodnim i američkim zakonima da spreči Izrael da počini genocid u Gazi.

U tužbi Centra za ustavna prava (CCR) u ime nekoliko palestinskih grupa i pojedinaca navodi se da akcije Izraela, uključujući „masovna ubistva“, ciljanje civilne infrastrukture i prisilna proterivanja, predstavljaju genocid. CCR je rekao da međunarodna konvencija protiv genocida iz 1948. zahtijeva od SAD i drugih zemalja da iskoriste svoju moć i uticaj da zaustave ubijanje.

- Kao najbliži saveznik i najjači pristalica Izraela, budući da su njegov najveći pružalac vojne pomoći, Sjedinjene Američke Države imaju na raspolaganju sredstva da utiču na izraelske zvaničnike koji sada sprovode genocidna dela protiv palestinskog naroda u Gazi - navodi se u tužbi.

Tužba, podneta federalnom sudu u Kaliforniji, traži od suda da zabrani SAD da daju oružje, novac i diplomatsku podršku Izraelu. Takođe se traži deklaracija da su predsednik, državni sekretar Entoni Blinken i sekretar odbrane Lojd Ostin dužni da „preduzmu sve mere koje su u njihovoj moći da spreče izraelsko izvršenje genocidnih dela protiv palestinskog naroda u Gazi“. To uključuje pritisak na Izrael da prekine bombardovanje Gaze, da ukine opsadu teritorije i da prestane nasilno proterivanje Palestinaca.

CCR je saopštio da Hamasov napad 7. oktobra, u kom je ubijeno oko 1.200 ljudi, dok je više od 200 oteto, ne pruža pravno opravdanje za razmere izraelskog napada na Gazu, u kom je ubijeno više od 11.000 Palestinaca, uključujući 4.600 dece, i raseljeno 1,5 miliona ljudi.

Pravni stručnjaci kažu da je genocid teže dokaziv zločin i dovode u pitanje da li se predsednik SAD može naterati da utvrdi da Izrael čini genocid i da je stoga u obavezi da deluje.

Konvencija iz 1948. godine, napisana nakon Holokausta, definiše genocid kao „nameru da se uništi, u celini ili delimično, nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa kao takva“. Prvi član konvencije zahteva od potpisnika, među kojima su i SAD, da „spreče i kazne“ genocid.

U tužbi se navodi niz akcija koje je Izrael preduze, a za koje je CCR rekao da predstavljaju genocid nad palestinskim narodom. To uključuje razmere civilnih smrti, sistemsko kolektivno kažnjavanje i „lišavanje najosnovnijih životnih potreba“.

Grupa je saopštila da izraelska naredba da više od milion Palestinaca napusti svoje domove u Gazi, uz jezik koji koriste izraelski politički i vojni lideri, predstavlja poziv na počinjenje genocida. 

U tužbi se navodi da su visoki izraelski oficiri izrazili „nameru da unište palestinski život u Gazi“, uključujući generala Gasana Alijana, koji je rekao: „Ljudske životinje se moraju tretirati kao takve. Neće biti struje i vode, biće samo uništenja. Želeli su pakao, dobiće pakao”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike