Rusija osuđuje plan Izraela da potopi Hamasove tunele u Gazi: Izrael prešao na „krvaviju fazu“

08.12.2023

22:00

0

Dmitrij Poljanski je konstatovao da je posle humanitarne pauze Izrael, uz podršku SAD, prešao na još krvaviju fazu operacije u Pojasu Gaze

Rusija osuđuje plan Izraela da potopi Hamasove tunele u Gazi: Izrael prešao na „krvaviju fazu“
Hamasovi tuneli ispod Gaze - Copyright Profimedia

Ukoliko Izrael poplavi Hamasove tunele u Pojasu Gaze, to će predstavljati ratni zločin, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski na sednici SB UN.


„Ratni zločini su u porastu – poslednjih dana su se proširile šokantne informacije o planovima Izraela da poplavi podzemne tunele u Pojasu Gaze morskom vodom“, rekao je Poljanski.

On je napomenuo da su, prema javno dostupnim informacijama, Izraelske odbrambene snage već izgradile sistem cevi i pumpi predviđenih za pumpanje morske vode, te da trenutno razgovaraju sa SAD o praktičnoj mogućnosti tog plana – da li će to dozvoliti „topografija“ tunela i slično.

„Takav korak će, ako se preduzme, predstavljati očigledan ratni zločin“, poručio je ruski diplomata.

Poljanski je dodao da pozivanje Izraela i njegovih saveznika na postupke palestinskog pokreta Hamas od 7. oktobra „ne opravdava i ne može opravdati masovne i sistematske ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koji se dešavaju u Pojasu Gaze“.
AP Photo/John Minchillo, Pool
 


„Nepoštovanje humanitarnog prava od strane jedne strane u sukobu ni na koji način ne oslobađa drugu stranu od pridržavanja obaveza koje im se nameću“, rekao je Poljanski.

Izrael prešao na „krvaviju fazu“

Poljanski je konstatovao da je posle humanitarne pauze Izrael, uz podršku SAD, prešao na još krvaviju fazu operacije u Pojasu Gaze.

„Ne bi bilo preterano reći da je sada došao svojevrsni 'trenutak istine'. Skoro dva meseca su nas ubeđivali da je najvažnija, najhitnija stvar koju Savet mora da uradi jeste da pozove na humanitarne pauze. Govorili su nam da je to, za razliku od prekida vatre, navodno 'dostižan' i realan cilj. Na sva pitanja kako će se taj apel sprovesti dobili smo odgovor da će humanitarne agencije 'na terenu' same naći način“, rekao je Poljanski.

Kako je dodao, humanitarna pauza je zaista uvedena, ali nije imala nikakve veze sa usvojenom Rezolucijom 2712 Saveta bezbednosti.

AP Photo/Mohammed Dahman
 


„Ova pauza i oslobađanje nekoliko desetina talaca i palestinskih zatvorenika rezultat je dogovora regionalnih posrednika sa Hamasom i Izraelom, čije poštovanje, naravno, niko nije kontrolisao. Ta humanitarna pauza takođe nije imala nikakav politički značaj - strane su zaista dobile predah, realizovale svoje taktičke zadatke, a onda je Izrael, uz aktivnu podršku SAD, prešao u novu, još krvaviju fazu svoje kopnene operacije u Gazi“, naglasio je Poljanski.

On je istakao da se Rusija nada da će sve članice SB UN glasati za nacrt rezolucije, koju su pripremili UAE, u kojoj se poziva na hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze.

„Pridružujemo se pozivima na trajni prekid vatre i rešavanje osnovnih uzroka sukoba. Pozivamo da se spreči humanitarna katastrofa u Pojasu Gaze. Kategorično osuđujemo sve akcije koje mogu da dovedu do smrti civila, uključujući žene i decu. Takođe ne prihvatamo bilo kakve pokušaje nasilnog raseljavanja stanovništva Gaze na jug“, poručio je Poljanski.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike