Južna Afrika podnela tužbu protiv Izraela zbog ratnih zločina: Sud u Hagu mora da sprovede istragu

16.11.2023

16:09

0

Ramafosa je tvrdio da ne podržava upad Hamasa, ali da odgovor Izraela predstavlja genocid koji zahteva istragu MKS-a

Južna Afrika podnela tužbu protiv Izraela zbog ratnih zločina: Sud u Hagu mora da sprovede istragu
Copyright Profimedia

Južnoafrička Republika zatražila je od Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da istraži izraelsku vladu zbog navodnih ratnih zločina u Gazi, saopštio je predsednik Siril Ramafosa u sredu tokom dvodnevne posete Kataru.

Tužba protiv Izraela, koji nije ratifikovao Rimski statut, ugovor o osnivanju MKS-a, podneta je "zajedno sa mnogim drugim zemljama u svetu", rekao je Ramafosa, ne precizirajući o kojim državama je reč.

Prošle nedelje kolumbijski predsednik Gustavo Petro rekao je da će Bogota zatražiti da sud procesuira izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zbog "masakra" civila u Gazi. Osim toga, dva turska advokata i bivši poslanik zatražili su od vlade Ankare da podnese tužbu protiv Izraela MKS-u, u kom Turska takođe nema udela.

Izrael je objavio rat Hamasu prošlog meseca nakon napada palestinske militantne grupe na izraelsku teritoriju u kojoj je ubijeno oko 1.200 ljudi. Izraelske odbrambene snage (IDF) bombarduju Gazu više od mesec dana. Palestinsko ministarstvo zdravlja u Ramali saopštilo je da je više od 11.200 ljudi ubijeno u enklavi od izbijanja neprijateljstava, a da je 2.700 nestalo.

Ramafosa je tvrdio da, iako Južna Afrika, koja aktivno podržava palestinski suverenitet, ne podržava upad Hamasa, odgovor Izraela predstavlja genocid koji zahteva istragu Međunarodnog krivičnog suda.

Ramil Sitdikov/Photo host Agency RIA Novosti via AP
Siril Ramafosa

- Protivimo se operaciji koja je u toku, posebno zato što je sada usmerena na bolnice u kojima bebe, žene i povređeni umiru kao muve. Postoji potreba da ceo svet ustane i pozove izraelsku vladu da prekine vatru, zaustavi ono što se dešava i da MKS to istraži. Naravno, zakonske mere moraju biti preduzete na globalnom nivou - rekao je južnoafrički lider.

Human Rights Watch (HRV) je takođe u utorak zatražio da se izraelski napadi na bolnice, ambulantna kola i medicinsko osoblje u Gazi "istraže kao ratni zločin". Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je 521 osoba, uključujući 16 medicinskih radnika, ubijena u 137 „napada na zdravstvene objekte“ u Gazi do 12. novembra.

Ranije ovog meseca Južna Afrika se pridružila Čadu, Jordanu, Bahreinu, Hondurasu, Kolumbiji, Boliviji i Turskoj povukavši diplomate iz Tel Aviva reagujući na akcije Izraela u Gazi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike