Još jedan pokušaj sabotaže: Tramp izbačen sa glasačkog listića u državi Mejn

29.12.2023

11:06

0

Advokati bivšeg predsednika SAD zatražili su diskvalifikaciju državne sekretarke nakon ove odluke

Još jedan pokušaj sabotaže: Tramp izbačen sa glasačkog listića u državi Mejn
Donald Tramp - Copyright AP Photo/Charlie Neibergall

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp ponovo se našao na udaru demokrata u državi Mejn.

Demokratska državna sekretarka Mejna, Šejna Belouz, odlučila je da ukloni Trampovo ime s glasačkog listića za predsedničke izbore u skladu s klauzulom o pobuni u američkom Ustavu. Ova odluka postavlja Mejn u neobičan položaj, budući da je Belouz postala prva izborna zvaničnica koja je preduzela ovakav korak, s potencijalnim implikacijama na elektorski koledž.

Iako Mejn raspolaže samo s četiri elektorska glasa, što je relativno malo u poređenju s drugim državama, važno je napomenuti da je jedna od dve države u kojima se elektorski glasovi dele.

Tramp je osvojio jedan elektorski glas u Mejnu tokom izbora 2020. godine, pa bi njegovo isključenje s glasačkog listića moglo imati značajne posledice ako se ponovno kandiduje kao republikanski kandidat na opštim izborima, naročito u kontekstu očekivane neizvesnosti trke.

Odluka državne sekretarke Mejna usledila je nakon presude Vrhovnog suda Kolorada kojom je Tramp isključen sa glasačkih listića u skladu s Odeljkom 3 14. amandmana.

Belouz je obrazložila svoju odluku tvrdnjom da se Tramp ne može više kandidovati za predsednika SAD zbog navodne uloge u napadu na Kapitol 6. januara 2021, što predstavlja kršenje spomenutog amandmana koji zabranjuje obavljanje dužnosti onima koji su "učestvovali u pobuni".

Nakon ove odluke Trampovi advokati su zatražili diskvalifikaciju državne sekretarke, tvrdeći da njeni tvitovi pokazuju pristrasnost. Belouz je nazvala napad na Kapitol "pobunom" i izrazila žaljenje što Senat SAD nije osudio Trampa nakon što ga je opozvao Predstavnički dom.

Tim Donalda Trampa najavio je da će uložiti žalbu Vrhovnom sudu SAD, koji još nije doneo odluku o Odeljku 3. Republikanska senatorka Suzan Kolins izrazila je nezadovoljstvo ovom odlukom, tvrdeći da ona "uskraćuje mogućnost hiljadama glasača u državi Mejn da glasaju za kandidata po svom izboru" i da bi ona trebalo da bude poništena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike