Avionski incidenti u 2023. godini: Zalutali medved, zmija u rancu, zaboravljena beba i otvorena vrata usred leta samo su neki od njih

29.12.2023

21:13

0

Nisu svi letovi protekli glatko u prethodnih 12 meseci

Avionski incidenti u 2023. godini: Zalutali medved, zmija u rancu, zaboravljena beba i otvorena vrata usred leta samo su neki od njih
Copyright Profimedia/Pixabay

Tokom 2023. godine nebom je jedrilo stotinu hiljada aviona, a prema procenama, za to vreme obavljeno je 34,4 miliona letova.

Međutim, nisu svi oni protekli glatko. U nastavku navodimo samo neke od najzapaženijih incidenata u avionima širom sveta.

Prtljag pun iznenađenja

Do sada bi svi trebalo da znaju pravila o putovanju avionom: zabranjeni su zapaljivi predmeti, noževi, tečnosti teže od 100 mililitara...

Međutim, i dalje ima putnika koji krše pravila vezana za prtljag, a neki od njih su ekstravagantniji od drugih.

Jedan putnik uhvaćen je sa irskom toljagom, a drugi sa još čudnijim predmtom - „vampirskom slamčicom“ za samoodbranu. Osim toga, jedna Amerikanka uhapšena u Sidneju sa neprijavljenim 24-karatnim pozlaćenim pištoljem u prtljagu.

Krijumčarenje životinja, živih ili mrtvih, takođe je zabranjeno. Ipak, džinovski afrički puževi i lobanja delfina bili su među predmetima zaplenjenim na aerodromu Detroit Metropolitan ove godine, dok je carina zaplenila kutiju žirafinog izmeta na aerodromu u Minesoti.

Printscreen Instagram/tsa
 

Ali najviše je odjeknula vest o zmiji koja je pronađena u ručnom prtljagu. Boa od 1,2 metra uočena je na aerodromu u Floridi, a žena koja ju je ponela mislila je da će je uneti u avion neopaženo.

Problemi pre poletanja

Jedan par u Tel Avivu ostavio je svoju bebu na pultu za prijavu, u Bengaluru u Indiji avion je poleteo ostavivši na aerodromu 55 putnika koji su bili u šatl-busu koji se kretao ka letelici, dok je u Cirihu u Švajcarskoj avion poleteo sa putnicima, ali bez njihovog prtljaga, jer nije bilo dovoljno osoblja da ga na vreme utovari.

Ipak, bilo je i zanimljivih srećnih slučajeva, kao kada je muškarac iz Severne Karoline čekao let koji je kasnio 18 sati da bi na kraju dobio ceo avion za sebe.

Neposlušni putnici

Incidenti sa neposlušnim putnicima u Sjedinjenim Američkim Državama bili su znatno češći u 2023. nego pre kovida, prema Federalnoj upravi za vazduhoplovstvo, iako su bili manji u odnosu na rekordnu 2021.

Neki putnici su izbačeni pre nego što je avion i poleteo, kao što je putnik "Delte" koji je otvorio vrata i skliznuo niz tobogan za izlaz u slučaju nužde na međunarodnom aerodromu u Los Anđelesu, a jedan muškarac napustio je avion "Sautvesta" pre poletanja otvorivši vrata za slučaj opasnosti i skočivši na krilo jer se "plašio da će doći do fizičkog obračuna dvoje putnika".

U maju je žena uklonjena sa leta "Frontier Airlinesa" u Denveru, u Koloradu, nakon što je interfonskim telefonom udarila stjuardesu, a u novembru su putnika morali da savladaju radnici aerodroma nakon što su otvorili izlaz u slučaju nužde i izašli iz aviona dok je još bio na kapiji.

Letovi od Francuske do Mičigena, od Mičigena do Floride, od Floride do Vašingtona i od Sidneja do Kuala Lumpura morali su da budu preusmereni ili da se okrenu usred leta zbog ponašanja putnika u avionu.

U martu je muškarac iz Masačusetsa uhapšen jer je navodno pokušao da ubode stjuardesu slomljenom metalnom kašikom tokom leta, nakon što je pokušao da otvori vrata za izlaz u slučaju opasnosti. U Južnoj Koreji, u maju, čovek je uspeo da otvori vrata za hitne slučajeve neposredno pre sletanja, zbog čega je vetar ušao u kabinu i prestravio putnike. Taj 19-godišnji mladić, koji je policiji rekao da je želeo da brzo izađe iz aviona, kasnije je bio pozitivan na testu na drogu.

 

 

Osim toga, na petočasovnom letu avio-prevoznika "Pobeda" od Antalije do Moskve putnica je optužena da je pružila oralni seks strancu koji je sedeo pored nje, putnica na letu od Mančestera ka Antaliji napravila je haos zbog plača bebe i fizički je napala putnike, dok su se četiri putnika tokom leta u Australiji potukli i razbili prozor aviona.

Susreti sa životinjama

Životinje na aerodromima takođe su pravile probleme - medved koji je pobegao pronađen je u tovarnom prostoru na aerodromu u Dubaiju, a roj pčela zadržao je na čak tri sata let od Hjustona do Atlante.

Youtube/New York Post
 

U novembru je "boing 747" na putu za Belgiju bio primoran da se vrati nakon što je konj ušao u avion, a u aprilu su udari ptica bili povezani sa požarom u avionu "American Airlinesa".

Nagrada za hrabrost za 2023. mogla bi da pripadne južnoafričkom pilotu Rudolfu Erazmu koji je bezbedno prizemljio malu letelicu nakon što je osetio kako otrovna kobra klizi po njegovom telu usred leta.

Nesreće i nezgode

Vest o pilotu koji je ostao zaključan u kokpitu pa je morao da se izvlači kroz prozor pilotske kabine obišla je svet, a putnik koji je fotografisao incident u maju aplaudirao je pilotu zbog podviga.

Printscreen/Twitter/Matt Rexroad
 

 

Manje pohvala bilo je u martu za dva pilota indijske niskotarifne avio-kompanije "Spicejet" koji su prizemljeni nakon što su rekli da su pili tople napitke i jelu peciva u kokpitu, a ta pauza za kafu mogla je imati katastrofalne posledice da se nešto prolilo negde gde ne treba.

U novembru je sa londonskog aerodroma poleteo avion bez dva prozora. Posada prvobitno nije primetila nedostatak i letelica je dostigla visinu od najmanje 4.200 metara pre nego što se vratila.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike