Lavrov analizirao situaciju u svetu: Zapad je održao tajni sastanak o miru, Zelenski je izdao Ukrajinu, a SAD može da urazumi samo jedno

28.12.2023

12:46

0

Lavrov je izrazio sumnju u iskrenost zapadnih zemalja, tvrdeći da pokušavaju da prevare druge države tom "formulom mira"

Lavrov analizirao situaciju u svetu: Zapad je održao tajni sastanak o miru, Zelenski je izdao Ukrajinu, a SAD može da urazumi samo jedno
Copyright Profimedia

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je pre deset dana održan tajni sastanak o takozvanoj "formuli mira" predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Prema njegovim rečima, na sastanku su učestvovale države G7 i vodeće zemlje u razvoju.

- Nisu učestvovale sve zemlje svetske većine, neke su odbile poziv, ali sastanak je održan u potpunoj tajnosti, ništa nigde o njemu nije saopštavano, nije bilo nikakvog curenja informacija - rekao je Lavrov u intervjuu za Sputnjik i „Rusiju 24“.

- Bliski saveznici i istomišljenici Moskve koji su učestvovali na tom sastanku nisu obećali da će da čuvaju u tajnosti pitanja koja se tiču Rusije - dodao je Lavrov.

On je tvrdio i da je dogovoreno da se održi još jedan sastanak u januaru, a da će se u februaru organizovati samit mira na kom će se odobriti plan Zelenskog.

Lavrov je izrazio sumnju u iskrenost zapadnih zemalja, tvrdeći da pokušavaju da prevare druge države tom "formulom mira".

Profimedia
 

- Zapad govori: evo deset tačaka Zelenskog, ni korak u stranu, ni levo, ni desno, ni nazad – samo napred. Da se odobre u tom obliku. To je takva prevara - kazao je najviši ruski diplomata.

Prema Lavrovu, zapadne zemlje manipulišu tačkama ovog plana kako bi potvrdile podršku povratku Rusije na granice iz 1991. godine, što je nazvao "plodom bolesne mašte".

- Ma šta tamo pisalo - prehrambena bezbednost, energetska sigurnost - najvažnije je "Rusijo, povuci se na granice iz 1991, daj Krim, daj Donbas - istakao je Lavrov.

 

Osim toga, ruski ministar spoljnih poslova ocenio je da je Zelenski izdao svoj narod, podsetivši na njegove izjave dok je bio kandidat za predsednika.

 

 

- Svi gledaju na mrežama kako je on pre samo nekoliko godina govorio u duhu scenarija serije "Sluge naroda": "Ostavite na miru Ruse, to je njihov jezik, živite normalno. Ja sam Jevrejin, moj maternji jezik je ruski, ali sam državljanin Ukrajine". Zašto ne može da se drži tog principijelnog stava? Izdao je svoj narod. Nije izdao samo jedan, već oba svoja naroda - rekao je Lavrov.

SAD može urazumiti samo jedno

Lavrov se osvrnuo i na mešanje SAD u unutrašnje stvari mnogih zemalja sveta, rekavši da njihova "superiornost kipi na sve strane".

- Samo neki ozbiljan unutrašnji američki problem, neki ozbiljan šok može da ih opameti. Dokle god imaju tu nepogrešivost, njihova superiornost kipi na sve strane - rekao je ruski šef diplomatije, napomenuvši da je „to posebno došlo do izražaja za vreme administracije demokrata, u njihovoj želji da, kršeći sopstveni ustav, potčine ne samo ceo svet, već i sopstvenu državu“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike