Ukrajinski vojnici se žale na nedostatak municije: Ne možete dobiti rat na osnovu motivacije

23.12.2023

11:36

0

Intervjuisani ukrajinski borci rekli su da im ne deluje da Rusija pati od sličnog deficita

Ukrajinski vojnici se žale na nedostatak municije: Ne možete dobiti rat na osnovu motivacije
Copyright Profimedia

Ukrajinska vojska se suočava sa akutnim nedostatkom municije, što ometa njene ofanzivne operacije, dok se čini da Rusija nema isti problem, objavio je Vašington post u petak, pozivajući se na trupe raspoređene na liniji fronta.

Prema rečima ukrajinskog vojnika koji se bori u južnom sektoru fronta, artiljerima je dat ograničen broj granata da pogode datu oznaku, a broj koji mogu da koriste na maloj meti kao što je minobacački položaj ograničen je na samo 5-7 metaka.

On je dodao da su trupe na liniji fronta „veoma umorne“, što pojačava nedostatak municije.

- Oni su i dalje motivisani... Ali ne možete dobiti rat samo na osnovu motivacije. Trebalo bi da imate neku vrstu brojčane prednosti... Samo postaje sve gore i gore - kazao je on za pomenuti portal.

Reči vojnika ponovio je i pripadnik 148. artiljerijske brigade, opremljen haubicama kalibra 155 milimetara. On je za Post rekao da njegova jedinica troši samo 10 do 20 granata dnevno, što je pad sa prosečnih 50, a ponekad čak i 90.

Ukraine ammunition
 

- Šta možete da uradite sa 10 granata dnevno? Jedva je dovoljno da odgovorimo na njihov napredak – ne govorimo ni o napadu na njihove položaje - rekao je on američkom mediju.

Intervjuisani ukrajinski vojnici rekli su da im ne deluje da Rusija pati od sličnog deficita municije, jer nastavlja svoje napade na južnim i centralnim delovima fronta.

Zvaničnici u Kijevu su se dugo žalili na nedostatak granata, tvrdeći da je to odložilo početak njihove letnje kontraofanzive i dalo Rusiji vremena da pripremi odbranu. Počev od juna Ukrajina je pokušala da probije linije Moskve bez ikakvog zapaženog uspeha, dok je u tom procesu izgubila oko 160.000 vojnika, prema ruskim zvaničnicima.

Nestašicu municije priznao je i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je rekao da je sukob Hamasa i Izraela usporio isporuke. ABC News izvestio je krajem novembra, pozivajući se na ukrajinskog zvaničnika, da su od početka neprijateljstava američke isporuke municije pale „za više od 30 odsto".

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike