Incident iznad Južnog kineskog mora: Kineski avion presreo američku izviđačku letelicu! (VIDEO)

31.05.2023

11:03

0

Vašington je kritikovao Peking zbpg manevra

Incident iznad Južnog kineskog mora: Kineski avion presreo američku izviđačku letelicu! (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/spectatorindex

Američki izviđački avion koji je leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Južnog kineskog mora imao je bliski susret sa kineskim borbenim avionom prošle nedelje, tokom, kako američki zvaničnici tvrde, „neprofesionalnog presretanja".

Kineski pilot je izveo „nepotrebno agresivan" manevar, leteći svojim lovcem J-16 tik ispred nosa američkog izviđačkog aviona RC-135, navela je u utorak američka indo-pacifička komanda (INDOPACOM). Komanda je objavila video-snimak incidenta, koji navodno prikazuje J-16 kako prolazi ispred američkog aviona i uzrokuje da se pilotska kabina RC-135 potrese u turbulencijama iza njegovog traga.

- RC-135 je izvodio bezbedne i rutinske operacije iznad Južnog kineskog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru, u skladu sa međunarodnim pravom. Sjedinjene Američke Države će nastaviti da lete i rade, bezbedno i odgovorno, gde god to međunarodno pravo dozvoljava - saopštio je INDOPACOM.

 

 

U saopštenju se dodaje da će američke snage nastaviti da lete „uz dužnu pažnju bezbednosti svih plovila i aviona prema međunarodnom pravu. Očekujemo da sve zemlje indo-pacifičkog regiona koriste međunarodni vazdušni prostor bezbedno i u skladu sa međunarodnim pravom.”

Kineski zvaničnici nisu odmah komentarisali incident ili izjavu SAD. Peking je bio ljut na tvrdnje Vašingtona o sličnim incidentima u prošlosti, optužujući američke snage za provokacije i narušavanje suvereniteta Kine. Kinesko ministarstvo odbrane optužilo je američke zvaničnike za „čistu klevetu i reklamiranje“ zbog incidenta prošlog decembra u kom je kineski borbeni avion navodno leteo u krugu od šest metara od američkog RC-135. Obe strane za skori sudar krivile su drugu.

Najnoviji incident usledio je usred sve većih tenzija između SAD i Kine. Kineski zvaničnici prekinuli su odbrambene i klimatske veze sa SAD prošlog avgusta, navodeći kao razlog provokacije u Tajvanskom moreuzu i obaranje navodnog kineskog špijunskog balona kod obale Južne Karoline u februaru. Samo ove nedelje Kina je odbila zahtev za sastanak između američkih i kineskih ministara odbrane kada bi obojica trebalo da budu u Singapuru na bezbednosnoj konferenciji u junu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike