Orban napravio zemljotres u Briselu: Pismo o Ukrajini sve patosiralo!

22.11.2023

23:45

0

Premijer Mađarske postavio je pitanje da li deklaracija EU o Ukrajini, koja je usvojena u oktobru, zaista odražava trenutnu situaciju

Orban napravio zemljotres u Briselu: Pismo o Ukrajini sve patosiralo!
Viktor Orban - Copyright AP Photo/Vadim Ghirda

Premijer Mađarske Viktor Orban planira da stavi veto na dodatnu pomoć Ukrajini, u pokušaju da pokrene debatu o politici Brisela prema Kijevu i odmrzne fondove Evropske unije namenjene Mađarskoj, prenosi turski portal "A njuz".

- Dok se ne postigne konsenzus o ovoj temi, na nivou lidera EU ne mogu se donositi odluke o dodatnoj finansijskoj podršci, bezbednosnim garancijama ili procesu proširenja EU - napisao je Orban u pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, koje su dobili i predstavnici zemalja EU u Briselu.

Mađarski premijer je dodao da je dogovor o daljim sankcijama Rusiji takođe nemoguć dok se ne postigne konsenzus.

Turski portal navodi da je Orbanovo pismo "izazvalo pometnju u Briselu", jer brojne države EU žele da donesu dalekosežne odluke u korist Ukrajine na samitu koji će biti održan 14. i 15. decembra.

Orban je, takođe, postavio pitanje da li najnovija deklaracija EU o Ukrajini, koja je usvojena u oktobru i zasnovana je na pretpostavci da strategija EU funkcioniše, zaista odražava trenutnu situaciju.

Diplomate su priznale da su Orbanova pitanja važna i validna, ali su se i zapitale da li je mađarski lider, koji se nedavno sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, "pod ruskim uticajem", navodi "A njuz".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike