Svi se pitaju o čemu su razgovarali Zelenski i Orban: Obojica lobiraju kod republikanaca, ali iz različitih razloga (VIDEO)

11.12.2023

10:16

0

Mađarska se već dugo protivi ideji Ukrajine u EU kao i sankcijama Rusiji

Svi se pitaju o čemu su razgovarali Zelenski i Orban: Obojica lobiraju kod republikanaca, ali iz različitih razloga (VIDEO)
Vladimir Zelenski i Viktor Orban su razgovarali u Argentini - Copyright Twitter/Agustín Romo

Mađarski premijer Viktor Orban i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovarali su između 10 i 15 minuta na marginama inauguracije predsednika Argentine i tom prilikom su privukli pažnju medija.

Kako je preneo BBC, "samo profesionalni čitači sa usana bi mogli da utvrde o čemu su pričali".

Orban je kolegi poručio da zemlje EU stalno razgovaraju o pitanju prijema Ukrajine u zajednicu, saopštio je Orbanov pres-sekretar Bertalan Havasi.

Ranije je šef kabineta ukrajinskog lidera, Andrij Ermak, u razgovoru sa šefom mađarskog ministarstva spoljnih poslova Peterom Sijartom predložio održavanje sastanka dva lidera, ali je on takav susret odbio rekavši da tako nešto nije moguće bez prethodne pripreme, ali i da do njega može doći samo ukoliko postoji šansa za konkretne pozitivne rezultate.

Budimpešta je ranije predložila da se pitanje početka pregovora o članstvu Ukrajine u EU uopšte ne stavlja na dnevni red samita lidera bloka u decembru, jer je unapred jasno da neće biti dogovora među zemljama članicama.

Inače lideri Evropske unije će na samitu EU u Briselu od 14. do 15. decembra odlučivati o početku pregovara o pristupanju Kijeva bloku, ali i o odobrenju nove finansijske pomoći Ukrajini i definisanju dvanaestog paketa sankcija protiv Rusije.

Podsetimo, Mađarska se već dugo protivi ideji Ukrajine u EU kao i sankcijama Rusiji.

Zelenski u panici, ide kod Bajdena

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski će posetiti SAD 12. decembra gde bi trebalo da se sastane sa predsednikom Džoom Bajdenom, saopštio je njegov kabinet.

- Razgovaraće se o nastavku odbrambene saradnje između SAD i Ukrajine, posebno o zajedničkim projektima proizvodnje oružja i PVO sistema - najavljeno je iz Bele kuće.

Portparolka Bele kuće, Karin Žan-Pjer, istakla je da sastanak treba da potvrdi "nepokolebljivu podršku SAD narodu Ukrajine dok se bore protiv ruske invazije".

Gardijan: Orban vodi tajne pregovore o Ukrajini

Saveznici mađarskog premijera Viktora Orbana planiraju da obave tajne pregovore sa članovima američke Republikanske stranke kako bi sprečili izdvajanje nove pomoći Ukrajini, piše Gardijan, pozivajući se na neimenovane izvore.

- Saveznici mađarskog premijera Viktora Orbana sastaće se u Vašingtonu sa republikancima iza zatvorenih vrata kako bi okončali izdvajanje američke vojne podrške Ukrajini - navodi se u tekstu.

- Orban je uveren da pomoć Ukrajini u Kongresu neće proći i pokušava da blokira pomoć iz EU - rekao je diplomatski izvor blizak mađarskoj ambasadi.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike