Telegraf: Šta Zapad može protiv nove ruske podmornice sa hipersoničnim raketama

08.12.2023

23:16

0

"Arhangelsk "je peti brod u klasi "Jasen" nuklearnih podmornica sa krstarećim raketama

Telegraf: Šta Zapad može protiv nove ruske podmornice sa hipersoničnim raketama
Podnornica na nuklearni pogon "Arhangelsk" - Copyright Printscreen/Iks/@BCatAndBCoffee

Rusija je predstavila svoju novu podmornicu na nuklearni pogon naoružanu hipersoničnim raketama dugog dometa.

"Arhangelsk "je peti brod u klasi "Jasen" nuklearnih podmornica sa krstarećim raketama. Podmornica ima deplasman od 13.800 tona pod vodom, što je čini skoro dvostruko većom od američkih podmornica klase "Virdžinija", piše "Telegraf". Sav taj prostor ostavlja mnogo mesta za oružje. Podmornica klase "Jasen" ima 10 torpednih cevi i 32 vertikalna silosa za krstareće rakete. "Virdžinija" ima samo četiri torpedne cevi i 12 vertikalnih raketnih silosa.

Ono što "Jasen" zaista čini posebnim su krstareće rakete koje nosi. Jedna od njih je "cirkon", jedan od prvih operativnih hipersoničnih projektila na svetu koji može da dostigne brzinu od osam maha.

"Sistemi naoružanja ovih brodova znatno su superiorniji u odnosu na njihove zapadne kolege po nizu svojih karakteristika", rekao je komandant ruske mornarice admiral Nikolaj Jevmenov prilikom porinuća "Arhangelska" na severu Rusije.

 

 

Uprkos pokušajima "Telegrafa" da rusku podmornicu predstavi kao nebitan faktor, nervoza provejava kroz čitav tekst britanskog lista, kao i pokušaji da se umiri javnost podsećanjem na retke slučajeve kada su NATO ili Kijev uspeli da obore neki ruski projektil.

O tome da su nacrti torpednog mehanizma za najnoviju podmornicu na nuklearni pogon britanske Kraljevske mornarice pronađeni su na podu toaleta paba u severnoj Engleskoj nema ni reči. Kao ni o incidentu sa nuklearnom podmornicom "vangard", na primer.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike