Panika, lom i pucnjava: Kako je izgledao upad izraelskih vojnika u bolnicu Al Šifa (VIDEO)

15.11.2023

10:28

0

Prema izveštajima novinara koji se nalaze u kompleksu, niko nije pružao otpor, a famozni tuneli Hamasa nisu ni blizu bolnice

Panika, lom i pucnjava: Kako je izgledao upad izraelskih vojnika u bolnicu Al Šifa (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter

Izrael je saopštio da je njegova vojska pokrenula "ciljanu" operaciju protiv Hamasa u sredu rano ujutro u najvećoj bolnici u Gazi, Al Šifa, gde se nalaze hiljade Palestinaca.

Uslovi u bolnici, kojoj je ponestalo goriva i koja se više ne smatra funkcionalnom, naglo su se pogoršali poslednjih dana usred intenzivnih borbi, a lekari upozoravaju na "katastrofalnu" situaciju za pacijente, osoblje i raseljena lica koja su unutra.

U saopštenju objavljenom na internetu Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su započele „preciznu i ciljanu operaciju protiv Hamasa u određenom području u bolnici Šifa“.

Sa druge strane, izraelski radio je izvestio da do sada vojska nije pronašla nikakve naznake da se taoci drže u bolnici.

Izraelski tenkovi i vojna vozila bili su pre toga "u dvorištu bolnice Al-Šifa", rekao je Kader Al Za'anun, reporter palestinske novinske agencije Vafa.

U snimcima koji su dospeli do društvenih mreža može se videti da je u bolnici nastala panika tokom upada vojske, ljudi su trčali na sve strane, a u daljini su odzvanjali pucnjava, lom i vikanje.

 

 

Izraelski vojnici, kako je rekao, bili su u zgradama „sprovodeći operacije pretrage i ispitivanja mladića usred intenzivne i nasilne vatre u bolnici“. On je dodao da izraelska vojska „megafonima poziva mladiće da dignu ruke, izađu i predaju se“.

Ranije je rekao da je pucnjava razmenjena preko bolničkog dvorišta.

Izrael je u svom saopštenju u sredu ponovo optužio Hamas da nastavlja da koristi veliki bolnički kompleks u vojne svrhe, što, kako je rekao, „ugrožava zaštićeni status bolnice prema međunarodnom pravu“.

Hamas i bolnički zvaničnici dosledno su odbacivali tvrdnje Izraela da je Hamas izgradio komandni centar ispod bolnice.

Zastrašujuća situacija u bolnici Al-Šifa izazvala je međunarodno negodovanje zbog izraelskih akcija u Gazi. Međunarodni pritisak na izraelsku vladu porastao je poslednjih dana usred izveštaja o strašnim okolnostima u drugim bolnicama u Gazi kojima nedostaje goriva, hrane i vode.

 

 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ponovio je u utorak svoje pozive na prekid vatre u Gazi „u ime čovečanstva".

Upozorenje od 30 minuta

Lekari u Al-Šifi ispričali su da su dobili upozorenje 30 minuta pre početka izraelske operacije.

- Zamolili su nas da se držimo dalje od prozora i balkona. Čujemo oklopna vozila, veoma su blizu ulaza u kompleks - rekao je doktor Kaled Abu Samra pre upada vojnika u kompleks.

Stotine članova osoblja i pacijenata i dalje su u Al Šifi, prema najnovijim izveštajima iz bolnice, zajedno sa nekoliko hiljada onih koji su potražili zaklon od izraelske vazdušne i kopnene ofanzive.

U snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama može se čuti i kako doktor Munir Al Barša razgoavara sa izraelskim snagama, objašnjavajući im da stvaraju paniku u bolnici.

 

 

- Vaše prisustvo u bolnici stvara strah i histeriju među pacijentima - rekao je Al-Barš izraelskim vojnicima, dodajući da su hodnici „puni”.

- Svi spratovi, od prvog do šestog, krcati su ljudima. Ako želite, uđite i uverite se, bolnica je puna ljudi. Prijemno i hirurško odeljenje prepuni su raseljenih. Porodilište, radiologija i administrativni deo su prazni. Odeljenje za opekotine, koje se nalazi sa druge strane, takođe je puno pacijenata i raseljenih - dodao je.

Novinar Džihad Abu Šeib, koji se nalazi u bolnici, kaže da niko u njoj nije pružao otpor vojnicima.

- Izraelske snage su pokušale da ubiju svakoga ko se kretao unutra. Niko ništa nije uradio. Nema nikakvog otpora unutar bolnice. Prema nekim američkim izveštajima, unutar bolnice postoji mreža tunela. To nema veze sa istinom - rekao je Šeib za Al Džaziru.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike