Obrisan intervju u kom se tvrdi da je Hamas ubijao decu: Novinar koji ga je objavio nije siguran u tačnost informacija

01.12.2023

15:44

0

Tekst je obrisan nakon što su ga preneli razni mediji i nalozi na društvenim mrežama

Obrisan intervju u kom se tvrdi da je Hamas ubijao decu: Novinar koji ga je objavio nije siguran u tačnost informacija
Copyright Profimedia

Izraelski novinar Išej Koen izbrisao je intervju u kom se navodilo da su palestinski militanti ubijali decu tokom napada na izraelska naselja 7. oktobra.

Koen je objasnio da je osoba koja je iznela te navode bila regrut u izraelskoj vojsci, s kojim je obavio intervju na poziv portparola izraelske vojske.

Koen je naveo da je snimanju intervjua prisustvovao predstavnik kancelarije portparola izraelske vojske, koji je odobrio emitovanje.

Nakon objave intervjua usledile su kritike, a Koen je bio prisiljen da izbriše sadržaj zbog osporavanja njegove verodostojnosti. Posle brisanja on je dodao da portparol izraelske vojske još nije demantovao navode.

Intervju je obrisan nakon što su ga preneli razni mediji i nalozi na društvenim mrežama, uključujući izraelsku blogerku Šani, koja je objavila snimak intervjua pre nego što je Koen izbrisao sadržaj.

Šani je istakla neslaganja između podataka iz intervjua i stvarne situacije na terenu, izražavajući zabrinutost zbog objavljivanja video-materijala bez potpune sigurnosti u njegovu tačnost.

Za manje od 24 sata snimak je pregledalo nekoliko stotina hiljada ljudi

Lažne vesti

I druge lažne vesti pojavile su se nakon operacije Potop Al Akse.

Izraelska novinarka Nikol Zedek iznela je neistinite tvrdnje o Hamasovcima koji su navodno odsekao glave 40 dece u naselju Kfar Aza blizu granice s Pojasom Gaze.

Ove informacije su se brzo širile putem proizraelskih i proameričkih naloga, stvarajući senzaciju u medijima širom sveta.

Međutim, istraga nezavisne američke veb-stranice "The Grayzone" otkrila je da su ove tvrdnje došle od izraelskog vojnika David Ben Cion, koji je identifikovan tokom intervjua na izraelskom kanalu "i24NEWS".

Nakon što se nije mogla potvrditi istinitost tvrdnji, mediji poput britanskog lista Independent, američkog kanala CNN i Bela kuća povukli su svoje izveštaje i demantovali inicijalne tvrdnje.

Najnovije vesti o ratu u Gazi čitajte u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike