Bivši izraelski zvaničnici upozorili vojnike: Ne ulazite u tunele Hamasa, to je smrtna zamka

10.11.2023

11:03

0

Stručnjak za bezbednost i vojna pitanja, Itaj Blumental, potvrdio je da je plan vojske da se izbegava ulazak u ove tunele osim u slučaju nužde

Bivši izraelski zvaničnici upozorili vojnike: Ne ulazite u tunele Hamasa, to je smrtna zamka
Copyright AP Photo/Jack Guez, Pool, File

Bivši izraelski zvaničnici izrazili su zabrinutost u vezi s mogućim ulaskom vojske u tunele Hamasa u Pojasu Gaze.

General Dani Jatom, bivši šef Mosada, kategorički je upozorio da bi to bio smrtonosan potez, nazivajući tunele "smrtnom zamkom".

- Kategorično tvrdim da je zabranjeno uvoditi vojnike u tunele u Gazi. To je smrtonosna zamka - rekao je Jatom.

Ovi tuneli, koji se protežu na oko 500 kilometara i sadrže slojeve visine do tri sprata, predstavljaju ozbiljan izazov za izraelske snage.

Stručnjak za bezbednost i vojna pitanja, Itaj Blumental, potvrdio je da je plan vojske da se izbegava ulazak u ove tunele osim u slučaju nužde.

Ova odluka je doneta s ciljem očuvanja bezbednosti vojnika i u skladu s potrebama operacija i ulazak u njih je moguć samo u slučaju oslobađanja talaca i prikupljanja obaveštajnih podataka o određenim tunelima.

Tanjug/AP/Jack Guez
 

Član Kneseta Ram Ben Barak, nekadašnji zamenik šefa Mosada, otkrio je da je parlament odobrio premijeru Benjaminu Netanjahuu postizanje bilo kakvog dogovora s Islamskim pokretom otpora Hamas u vezi s izraelskim zatvorenicima.

Međutim, postoji spor oko učešća u vladi jedinstva, posebno oko raspodele resora vlasti. Neki članovi parlamenta zahtevaju jasne uslove kako bi pristali na učešće u vladi.

- Vodi se kampanja po kojoj svi Arapi, bilo da su iz Izraela ili područja pod kontrolom Hamasa, moraju biti ubijeni - kazao je Barak.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike