Zaharova o velikoj prevari: Novac EU odlazi na sponzorisanje bandi u Ukrajini, sajber kriminal i drogu

25.11.2023

18:38

0

Prevaranti su sa lažnih brojeva telefona zvali ljude i predstavljali se kao službenici banke

Zaharova o velikoj prevari: Novac EU odlazi na sponzorisanje bandi u Ukrajini, sajber kriminal i drogu
Marija Zaharova - Copyright Foto:Profimedia

Novac poreskih obveznika EU ide na sponzorisanje svih vrsta bandi u Ukrajini, upravo za to se šalju milijarde Vladimiru Zelenskom, piše zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegramu.

Europol je objavio saopštenje za javnost u kome navodi da su pokrili mrežu sajber kriminalaca

"Ruski hakeri, pomislio bi čovek. Ali ne, ukrajinski prevaranti su se pretvarali da su službenici banke", piše Zaharova.

Prevaranti su sa lažnih brojeva telefona zvali ljude i predstavljali se kao službenici banke. Upozoravali su ih da je njihov nalog "kompromitovan" i savetovali da prenesu podatke na siguran bankovni račun koji zapravo kontrolišu kriminalne grupe. Na ovaj način su od uplašenih ljudi uzimali poverljive podatke i sa njihovih bankovnih računa prenosili sredstva na svoje.

Profimedia
 

"Isti ti kriminalci su to poslednjih pet do sedam godina praktikovali u Rusiji, ali sada su se drznuli da udare na svoje materijalne dobrotvore", dodaje Zaharova.

"Ukrajinskim banditima su oduzete SIM kartice, mobilni telefoni i serveri. Žrtve su uglavnom bili Česi, a pričinjena šteta procenjena je na desetine miliona dolara", pojašnjava ona.

Činjenica da su u akcijama hapšenja u Dnjepropetrovsku učestvovale jedinice za borbu protiv droge ukazuje da je i droga umešana u sajber kriminal.

Rusija je i ranije ukazivala na ovaj problem, a nisu ćutali ni sami Ukrajinci. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike