Putin: Recesija EU je evidentna, ali Rusija ne likuje zbog nje

13.10.2023

17:20

0

Nemačka, ekonomska sila EU, zvanično je pala u tehničku recesiju u prvom kvartalu godine nakon pada od 0,3 odsto

Putin: Recesija EU je evidentna, ali Rusija ne likuje zbog nje
Vladimir Putin - Copyright Gavriil Grigorov/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je u petak svoju ocenu trenutne ekonomske situacije u EU, navodeći da je ona ušla u recesiju, ali da se Moskva ne raduje nesreći bloka.

Putin je govorio na samitu lidera Zajednice nezavisnih država (ZND), koji se trenutno održava u glavnom gradu Kirgizije Biškeku. On je mislio na pojedine zemlje EU koje ove godine pate od ekonomske kontrakcije, kao i na slabu prognozu rasta za blok.

- Ovo je recesija. Ne likujemo, ne aplaudiramo, ne cerimo se i ne kikoćemo - ne, mi jednostavno iznosimo činjenicu. U ZND je rast od 2,2 odsto, a rast industrijske proizvodnje je još veći - 2,7 odsto - rekao je predsednik.

Nemačka, ekonomska sila EU, zvanično je pala u tehničku recesiju u prvom kvartalu godine nakon pada od 0,3 odsto. Prema poslednjoj proceni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), očekuje se da će se BDP ove zemlje smanjiti za još 0,5 odsto do kraja godine.

Nemački energetski intenzivan proizvodni sektor ranije je bio u velikoj meri zavisan od snabdevanja energijom iz Rusije koje je praktično prestalo nakon sankcija EU Moskvi.

Druge zemlje EU, kao što su Holandija, Irska, Litvanija i Estonija, takođe su ove godine klizile u tehničku recesiju, pošto su se njihove ekonomije smanjivale dva uzastopna kvartala.

Zajednica nezavisnih država (ZND) je regionalna organizacija koja uključuje Rusiju i mnoge njene bivše sovjetske republike - Jermeniju, Azerbejdžan, Belorusiju, Kazahstan, Kirgistan, Moldaviju, Uzbekistan, Tadžikistan i Turkmenistan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike