Bivši savetnik Pentagona priznao: Rat u Ukrajini je izgubljen

25.11.2023

17:55

0

Penzionisani pukovnik pozvao je Vašington i Kijev na pregovore s Moskvom

Bivši savetnik Pentagona priznao: Rat u Ukrajini je izgubljen
Daglas Mekgregor - Copyright Printscreen Youtube/American Veterans Center

Ukrajina i njene zapadne pristalice već su izgubili sukob sa Rusijom, izjavio je u petak bivši savetnik Pentagona Daglas Makgregor. Penzionisani pukovnik američke vojske i odlikovani veteran pozvao je Vašington i Kijev da što pre uđu u mirovne pregovore sa Moskvom.

Makgregor se oglasio u vreme kad se priča o iscrpljivanju sredstava Pentagona koja su bila dostupna Ukrajini, nakon što administracija predsednika Džoa Bajdena nije uspela da kroz Kongres progura paket od 105 milijardi dolara, od čega je značajan deo trebalo da ide Kijevu.

Umesto toga, predsednik je bio primoran da potpiše zakon o zaustavljanju potrošnje, koji je uključivao samo finansiranje domaćih vladinih agencija.

U postu na Iksu (bivši Tviter), Makgregor je tvrdio da su SAD „poslale skoro sve ratne zalihe, sisteme naoružanja i municiju u Ukrajinu“, dodajući da Vašingtonu „ne preostaje mnogo toga“.

- Rat u Ukrajini je izgubljen - zaključio je on, pozivajući „budale“ da se „pomire“.

 

 

U utorak je ABC news, pozivajući se na anonimnog ukrajinskog zvaničnika, izvestio da su isporuke američkih artiljerijskih metaka Kijevu smanjene za „više od 30 odsto” jer Vašington pokušava da nađe balans između podrške Izraelu i Ukrajini.

Izvor je otkrio da su nestašice bile posebno primetne u snabdevanju NATO-vih artiljerijskih granata od 155 milimetara. Neimenovani zvaničnik rekao je novinarima da je Ukrajina „u velikoj nevolji jer osnovna municija ne stiže“.

Prema rečima ukrajinskog osoblja, ako se trenutni trend nastavi, kijevske snage bi mogle da izgube neke od svojih pozicija na bojnom polju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike