Česma za saveznike presušila, Amerika na prvom mestu? Bajden potpisao zakon o budžetu, u njemu nema pomoći za Ukrajinu i Izrael

17.11.2023

11:51

0

O tom pitanju Kongres će morati da odlučuje zasebno

Česma za saveznike presušila, Amerika na prvom mestu? Bajden potpisao zakon o budžetu, u njemu nema pomoći za Ukrajinu i Izrael
Copyright AP Photo/Godofredo A. Vásquez

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden potpisao je nacrt zakona o finansiranju federalne vlade, a ovaj plan ne obuhvata dodatnu pomoć za Izrael i Ukrajinu, objavila je Bela kuća.

Ovaj zakon je prethodno dobio podršku Senata, a Predstavnički dom Kongresa je odobrio dokument 14. novembra.

Inicijativa ima za cilj nastavak finansiranja različitih vladinih programa i resora, uključujući poljoprivredu, energetiku, vojno građevinarstvo i saobraćaj, sve do 19. januara 2024. godine. Predloženo je da se finansiranje ostalih odeljenja i programa produži do 2. februara 2024. godine.

Pomoć Izraelu i Ukrajini nije obuhvaćena ovim zakonom, pa će se o toj pitanju razmatrati odvojeno. Bajden je inicijalno tražio 106 milijardi dolara u te svrhe, ali ta inicijativa nije dobila podršku u Kongresu.

Predstavnički dom, u kom većinu čine republikanci, podržao je izdvajanje pomoći samo za Izrael, dok je Senat, koji kontrolišu demokrate, blokirao tu inicijativu.

Bajden je jasno stavio do znanja da neće potpisati nacrt zakona koji odobrava samo pomoć za Izrael bez uključivanja Ukrajine ukoliko Kongres bude usvojio takav dokument.

Iako su brojni zavničnici iz Bajdenove administracije isticali da će stajati bez pogovora uz Ukrajinu i Izrael, ovaj novi potez pokazao je da je Amerika na prvom mestu i novoj vladi, bez obzira na to što je takva politika prethodnih vlasti naišla na brojne kritike.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike