San o četvorodnevnoj radnoj nedelji sve bliži: Pokreće se još jedna proba novog sistema

18.01.2022

18:42

0

Šestomesečni program omogućiće firmama da rade 32 sata nedeljno, a da im naknade i beneficije za zaposlene ostanu nepromenjene

San o četvorodnevnoj radnoj nedelji sve bliži: Pokreće se još jedna proba novog sistema
Vole da šefuju - Copyright Profimedia

Proba četvorodnevne radne nedelje u Velikoj Britaniji počeće u junu, a u njoj će učestvovati oko 30 kompanija koje su se do sada prijavile za nju. Šestomesečni program omogućiće firmama da rade 32 sata nedeljno, a da im naknade i beneficije za zaposlene ostanu nepromenjene.

Kompanije mogu tražiti od osoblja da rasporede 32 sata na pet dana.

- Prelazak na četvorodnevnu sedmicu bio bi koristan za kompanije - rekao je u utorak u telefonskom intervjuu Džo Rajl, direktor kampanje četvorodnevne radne nedelje u Velikoj Britaniji.

- Studije su pokazale da se produktivnost poboljšava dok i radnici osećaju dobrobit - istakao je on.

Proba u Ujedinjenom Kraljevstvu jedna je od nekoliko sličnih koje „4 Day Week Global" primenjuje širom sveta, sa ciljem da radna nedelja bude kraća.

Slični programi trebalo bi da počnu da se sprovode u SAD i Irskoj, a planira se da budu pokrenuti i u Kanadi, Australiji i na Novom Zelandu, rekao je Rajl.

Osim fokusa na produktivnost, istraživači će meriti uticaj na dobrobit radnika i proceniti uticaj programa na životnu sredinu i rodnu ravnopravnost, navodi se u saopštenju „4 Day Week Global".

Program će pomoći „kompanijama da se udalje od jednostavnog merenja koliko dugo su ljudi ’na poslu’, ka većem fokusu na rezultat njihovog rada“, rekao je Džo O’Konor, menadžer pilot programa kampanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike