Severna Koreja zatvara nekoliko ambasada: Neće više imati diplomatske predstavnike u Španiji, Angoli i Ugandi

03.11.2023

09:40

0

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje naveo je na sajtu Ministarstva da je takav potez deo "normalnih" aktivnosti "suverene zemlje"

Severna Koreja zatvara nekoliko ambasada: Neće više imati diplomatske predstavnike u Španiji, Angoli i Ugandi
Kim Džong Un - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja danas je potvrdila da zatvara nekoliko ambasada, u cilju da, kako je navedeno, "efikasno preuredi svoje diplomatske kapacitete".

Pjongjang je nedavno saopštio da zatvara ambasade u Angoli, Španiji i Ugandi, dok je Peking potvrdio odluku Pjongjanga da zatvori diplomatsko predstavništvo u Hong Kongu, prenosi agencija Jonhap.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje naveo je na sajtu Ministarstva da je takav potez deo "normalnih" aktivnosti "suverene zemlje" da preuredi i upravlja svojim diplomatskim kapacitetima u skladu sa nacionalnim interesima, ali nije naveo u kojim zemljama se zatvaraju ambasade.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje ocenilo je da ovaj potez pokazuje da je ekonomija Severne Koreje posrnula pod sankcijama kojima je Pjongjanjg izložen zbog nuklearnog i raketnog programa.

- To pokazuje da se Sever, zbog teške ekonomske situacije, bori da održi minimum diplomatskih odnosa sa svojim tradicionalnim saveznicima - rekao je novinarima neimenovani južnokorejski zvaničnik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike