Erdogan izneo smele tvrdnje: Izrael ima nuklearno oružje, Netanjahuu treba da se sudi u Hagu

22.11.2023

13:55

0

Turski lider je optužio SB UN i IAEA da nisu preduzeli odgovarajuće korake po pitanju izraelskog atomskog oružja

Erdogan izneo smele tvrdnje: Izrael ima nuklearno oružje, Netanjahuu treba da se sudi u Hagu
Copyright Profimedia

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izneo je ozbiljne optužbe na račun Izraela, tvrdeći da ta zemlja poseduje atomsku bombu koja predstavlja pretnju po bezbednost regiona.

Erdogan je najavio da će Turska preduzeti konkretne korake u Savetu bezbednosti UN i Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju kako bi se izborila sa ovim pitanjem.

- Izrael ima atomsku bombu. Uložili smo žalbu nadležnim organima i nastavljamo to da činimo. Preduzećemo inicijative i u Savetu bezbednosti UN i u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju po ovom pitanju koje ugrožava bezbednost celog regiona, uključujući i Turske - rekao je Erdogan na poslovnom forumu u Alžiru.

Erdogan je takođe negodovao zbog rada Saveta bezbednosti UN i IAEA, optužujući ih da nisu preduzeli odgovarajuće korake nakon što je, kako tvrdi, Izrael "priznao" da poseduje nuklearno oružje. Turski lider je istakao i da treba pokrenuti proces provere prisustva nuklearnog oružja u Izraelu putem međunarodnih struktura.

Na istom forumu, Erdogan je izneo kritike na račun izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, pozivajući da mu se sudi pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu zbog zločina počinjenih u Gazi.

Abir Sultan/Pool Photo via AP
Benjamin Netanjahu

- Netanjahu odlazi u prošlost. Čak ga ni izraelski narod više ne podržava. Napadi su još jednom otkrili pravo lice, nameru i svrhu Izraela i njegovih pristalica. U tom smislu je vrlo važno da ratni zločini i zločini protiv čovečnosti koje su počinili izraelski vladari ne ostanu bez sankcija - kazao je Erdogan.

- Ne možemo i nećemo tolerisati politiku Izraela, koja je narasla stalnom okupacijom, otimanjem zemlje i masakriranjem potlačenih, da Gazu učini nenaseljenom - dodao je.

Od 7. oktobra u izraelskim napadima na Gazu ubijeno je više od 14.000 ljudi i raseljeno više od milion.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike