Erdogan još jednom optužio Izrael: U Gazi se čine zločini protiv čovečnosti, ništa ne može da opravda takvu brutalnost

03.11.2023

12:54

0

Turski predsednik je najglasniji u podršci Palestinaca

Erdogan još jednom optužio Izrael: U Gazi se čine zločini protiv čovečnosti, ništa ne može da opravda takvu brutalnost
Copyright Kazakhstan's Presidential Press Office via AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa, rekavši da se u Pojasu Gaze čine "zločini protiv čovečnosti".

Erdogan je snažno podržavao Palestince suočene sa izraelskim ratom sa Hamasom prisustvujući propalestinskim skupovima i pozicionirajući se kao posrednik od početka rata 7. oktobra.

- Ne postoji koncept koji bi mogao da objasni ili opravda brutalnost kojoj svedočimo od 7. oktobra - rekao je Erdogan tokom Samita turkofonih država u glavnom gradu Kazahstana Astani.

- Iskreno rečeno: zločini protiv čovečnosti čine se u Gazi tačno 28 dana - rekao je on.

- Naš prioritet je brzo uspostavljanje humanitarnog prekida vatre - dodao je turski lider, dodajući da radi na „novim mehanizmima koji će garantovati bezbednost svima, bez obzira na to da li su muslimani, hrišćani ili Jevreji".

- Nastavljaju se naši napori da postavimo osnovu za međunarodnu mirovnu konferenciju - rekao je on, ne iznoseći detalje.

Prema poslednjih informacijama Ministarstva zdravlja u Gazi, u izraleskim napadima u Pojasu Gaze poginulo je najmanje 9.227 ljudi, među kojima je čak 3.826 dece.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike