Erdogan kritikovao Zapad što zatvara oči pred masakrom u Gazi: Svedočimo varvarstvu koje nije viđeno u istoriji

11.11.2023

14:20

0

Turski predsednik je pozvao na trajni prekid vatre u izolovanoj palestinskoj enklavi

Erdogan kritikovao Zapad što zatvara oči pred masakrom u Gazi: Svedočimo varvarstvu koje nije viđeno u istoriji
Erdogan - Copyright AP Photo/Francisco Seco, File

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izrazio je tokom vanrednog zajedničkog islamsko-arapskog samita u Rijadu nezadovoljstvo zbog ćutanja zapadnih zemalja o masakru u Palestini. Erdogan i naglasio je važnost dostavljanja goriva na mesta kojima je ono hitno potrebno, posebno bolnicama u Gazi.

- Suočeni smo sa neviđenim varvarstvom u istoriji, gde se bombarduju bolnice, škole i izbeglički kampovi, a civili masakriraju - dodao je on.

On je predložio osnivanje fonda za obnovu Gaze unutar Organizacije islamske saradnje i opomenuo je da će pokušaji normalizacije u regionu biti osuđeni na propast sve dok se pitanje Palestine ignoriše.

- Spremni smo da uložimo neophodne napore, između ostalog i kao garant, da sačuvamo mir koji će biti uspostavljen. Naša želja je da se Jerusalim, poznat kao grad mira i sve palestinske zemlje vrate u svoje nekadašnje dane - kazao je Erdogan.

Erdogan je kritikovao izraelsku administraciju, opisujući je kao razmaženo dete Zapada, i istakao da je dužna da nadoknadi štetu koju je prouzrokovala. Takođe je pozvao na istraživanje postojanja nuklearnog oružja, koje su izraelski ministri priznali i podvukao je važnost otkrivanja onih koji su izbegli međunarodnu kontrolu.

AP Photo/Francisco Seco, File
 

Pored toga, Erdogan je naglasio potrebu za trajnim prekidom vatre u Gazi.

- Ono što nam treba u Gazi nisu pauze od nekoliko sati, potreban nam je trajni prekid vatre", rekao je Erdogan, preneo je Rojters.

On je istakao da treba sazvati međunarodnu mirovnu konferenciju da bi se pronašlo trajno rešenje sukoba između Izraela i Palestinaca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike