Oko 400.000 Avganistanaca se vratilo u domovinu: Pakistan ih proterao

20.11.2023

13:37

0

Većina je koristila dva granična prelaza za povratak kućama

Oko 400.000 Avganistanaca se vratilo u domovinu: Pakistan ih proterao
Copyright AP Photo/Ebrahim Noroozi

Oko 400.000 Avganistanaca vratilo se u domovinu, nakon što je Pakistan odlučio da reši problem sa ilegalnim migrantima, saopštile su pakistanske vlasti.

Portparol talibanske vlade u Avganistanu Zabinula Mudžahid potvrdio je brojku za agenciju AP i rekao da je većina koristila dva granična prelaza za povratak kućama.

Oko 1,7 miliona Avganistanaca živelo je u Pakistanu kada su tamošnje vlasti najavile "obračun", navodeći da svako bez adekvatnih dokumenata mora da napusti zemlju do 31. oktobra ili će biti uhapšen.

AP Photo/Ebrahim Noroozi
 

Međutim, pakistanski zvaničnici su rekli da oko 1,4 miliona Avganistanaca, koji su registrovani kao izbeglice, ne treba da brinu.

Od osamdesetih godina prošlog veka, milioni Avganistaca prešli su u susedni Pakistan, ali je vrhunac bio nakon što su talibani došli na vlast, u avgustu 2021. godine.

Pakistan je predstavio i planove prema kojima stotine hiljada stanovnika jugozapadnog grada Šaman moraju da imaju vize kako bi prelazili iz jedne u drugu zemlju. 

Prethodno su imali posebne dozvole.

AP Photo/Ebrahim Noroozi
 

Nekoliko hiljada ljudi nakratko je danas blokiralo ključni put koji ide ka granici kod Šamana, ometajući saobraćaj i povratak nekih Avganistanaca.

Stanovnici u Šamanu su održali nekoliko protesta, tražeći od Pakistana da im dozvoli da nastave da koriste specijalne dozvole za posao i da se sretnu sa rođacima koji žive u avganistanskom pograničnom gradu Spin Boldak.

Od 1. novembra, pakistanska policija išla je od vrata do vrata kako bi proveravala dokumentaciju migranata.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike