Proizvodnja opijuma u Avganistanu pala za 95 odsto, ali to bi moglo da dovede do novih problema

05.11.2023

15:41

0

Mnogi poljoprivrednici su se prebacili na uzgoj pšenice, ali je zarada znatno manja

Proizvodnja opijuma u Avganistanu pala za 95 odsto, ali to bi moglo da dovede do novih problema
Gajenje maka u Avganistanu je bio unosan biznis - Copyright AP photo

Proizvodnja opijumskog maka u Avganistanu, koji je pre bio najveći svetski proizvođač, naglo je pala otkako su talibanske vlasti prošle godine zabranile njegovo gajenje, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija.

Kacelarija UN-a za droge i kriminal (UNODC) izvestila je da je uzgoj opijuma pao u celoj zemlji na samo 10.800 hektara u 2023, u poređenju s 233.000 hektara prethodne godine, smanjivši ponudu za 95 posto na 333 tone.

To je veliki pritisak na poljoprivrednike u razorenoj zemlji, u kojoj većina ljudi zavisi od poljoprivrede i gde je vrednost izvoza maka povremeno nadmašivala vrednost svih formalno izvezenih dobara.

Oštar pad mogao bi da ima velike posledice po ekonomiju u zemlji u kojoj je humanitarna pomoć već potrebna za oko dve trećine stanovništva.

AP photo
 

Procenjuje se da Avganistan snabdeva oko 80 odsto svetskog ilegalnog opijuma, a ovo smanjenje bi moglo da rezultira padom međunarodne upotrebe opijuma, ali takođe znači i opasnost od eskalacije globalne upotrebe alternativa poput fentanila ili sintetičkih opioida.

Talibanski vrhovni vođa Hibatula Akundžada zabranio je uzgoj maka, iz kojeg se izvlači opijum, ključni sastojak heroina, u aprilu 2022, a ministarstvo unutrašnjih poslova  je saopštilo da će uništiti sve preostale useve.

Tokom svoje pređašnje vladavine, talibani su 2000. godine zabranili uzgoj maka jer su tražili međunarodni legitimitet, ali su se suočili s reakcijom javnosti.

Mnoge pokrajine u kojima su talibani istorijski imali visoku podršku, poput južnog Helmanda, imaju veliku koncentraciju uzgoja opijumskog maka. Mnogi poljoprivrednici su se prebacili na uzgoj pšenice, ali je zarada znatno manja.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike