Niko nije znao kako se olupina aviona stvorila usred divljine: Objašnjenje je na kraju posramilo policiju

20.11.2023

11:51

0

Autor: N.P.

Misterija je rešena

Niko nije znao kako se olupina aviona stvorila usred divljine: Objašnjenje je na kraju posramilo policiju
Policija je pokušavala da odgonetne otkud avion usred šume u Kanadi - Copyright Civil Air Search and Rescue Association

Kada je jedan lovac u novembru u Britanskoj Kolumbiji naišao na olupinu malog aviona, to je prijavio Kraljevskoj kanadskoj konjičkoj policiji.

Policajci su se uputili na mesto navodno pada,  utvrdili su da je karoserija, bez motora, krila, vrata ili sedišta, najverovatnije stara više od dve decenije.

Istražitelji su smatrali da je avion verovatno uništen u nesreći, ali u blizini nisu pronađena nikakva tela.

- Ostao je samo trup letelice, nije bilo registarskog broja - rekao je portparol policije.

Prema izveštaju, ne zna se mnogo o letelici osim da je najverovatnije uništena "u sudaru sa terenom". Nakon što su proučili mesto pada, utvrđeno je da je u tom području decenijama.

Međutim, slučaj je produbila informacija da nema izveštaja o nestalim letelicama i putnicima.

Činilo se da misterija nema objašnjenje sve dok stručnjaci za potrage i spasavanja nisu rekli da tačno znaju kako se olupina našla u Britanskoj Kolumbiji - sami su je tamo postavili.

Profimedia
Ostaci cesne su upotrebljeni za obuku spasilačkih timova

Naime, Udruženje za civilnu potragu i spasavanje je saopštilo da su olupinu na planinu postavili prošlog leta kao deo trenažnog programa.

Kada se avioni sruše u ruralnim područjima, ponekad ih je teško uočiti u divljini. Primera radi, veliki transportni avion koji je nosio 44 putnika i članova posade je nestao na severu Jukona. Uprkos velikim naporima, nikada nije pronađen.

Kako bi se izbegli takvi scenariji, spasilački timovi vežbaju na starim olupinama koji su postavljeni na više lokacija u ovoj kanadskoj provinciji.

- Mi se trudimo da sve bude što realnije, da se puše, da ima povređenih. Učesnici obuke to vole i mi se ponašamo kao da je u pitanju stvarna nesreća - rekao je Fred Karej, generalni direktor Udruženja.

Kako je naveo, postavljanje olupine nije trebalo da bude nikakva tajna, a o tome su obavešteni lokalni aerodrom i nadležne vlasti provincije.

- Postoje i plakati olupine i broj telefona koji možete pozvati. Ne znam šta se dogodilo, možda su se plakati pocepali. Ali, ne čini se da su u ovom slučaju vlasti pratile protokol - rekao je.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike