Zastrašujuća pukotina iz koje bi mogla da nagrne lava: Snimak dronom pokazuje razmere razaranja dok se Island sprema za erupciju (VIDEO)

14.11.2023

17:45

0

Od ponoći do podneva u utorak zabeleženo je 700 zemljotresa

Zastrašujuća pukotina iz koje bi mogla da nagrne lava: Snimak dronom pokazuje razmere razaranja dok se Island sprema za erupciju (VIDEO)
Copyright Printscreen Youtube/Local Team

Južno poluostrvo Islanda žrtva je niza vulkanskih aktivnosti koje su dovele do velike pukotine na jednoj od ulica, prekidajući pristup malom ribarskom gradu.

Na Islandu je poslednjih nedelja zabeleženo nekolikohiljada zemljotresa duž 15 kilometara dugog magmatskog tunela ili nasipa, neposredno ispod površine Zemlje.

Stanovnici priobalnog grada Grindavik evakuisani su zbog pretnje od potencijalne vulkanske erupcije. U ponedeljak im je dozvoljeno da se vrate kući, ali su imali svega pet minuta da pokupe svoje stvari zbog velike verovatnoće da će vulkan svakog časa eruptirati.

U utorak u 11.30 Islandska meteorološka služba saopštila je da je od ponoći zabeleženo 700 zemljotresa, od kojih je najjačio bio magnitude 3,1 u Hagafelu. Slične brojke zabeležene su i prethodnih dana.

U snimku koji je napravljen dronom koji je preleteo mesta koja su evakuisana vidi se para koja se diže iz pukotine na ulici i obližnjeg parkinga.

Video-snimak iz Grindavika na Islandu pokazuje velike pukotine koje su nastale usred hiljada zemljotresa prijavljenih u regionu. Strahuje se da bi tamo uskoro mogao da 24sedam.rs/svet/vesti/258533/zemlja-se-otvorila-na-islandu/vest.

Put Nesvegur, koji su službenici za vanredne situacije koristili za pristup Grindaviku, pretrpeo je veliku štetu zbog seizmičke aktivnosti i postao je neprohodan, saopštila je islandska uprava za puteve.

- Jasno je da bi popravka bila prilično obimna. Stanje puta se iz dana u dan pogoršavalo - navela je agencija.

Island ima najveći broj aktivnih vulkanskih sistema u Evropi, a trenutno je aktivno više od 30 vulkana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike