Bivši savetnik otkrio previranja u Ukrajini: Zelenski je u konfliktu sa vojskom

14.11.2023

19:54

0

Arestovič je slab napredak kontraofanzive pripisao „neefikasnoj“ politici predsednika

Bivši savetnik otkrio previranja u Ukrajini: Zelenski je u konfliktu sa vojskom
Vladimir Zelenski - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Bivši pomoćnik ukrajinskog lidera Aleksej Aresovič tvrdi da je u toku sukob između ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i najvišeg vojnog vrha zemlje zbog njegovog oklevanja da prizna da je kontraofanziva Kijeva zaustavljena.

Bivši zvaničnik je mislio na nedavne komentare glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnjeg, koji je tvrdio da su neprijateljstva sa Rusijom dospela u „zastoj“. Ovaj stav je izazvao talasanje u zapadnim medijima i čak je navodno izazvao „paniku“ među nekim od pristalica Kijeva.

- Postoji sukob između predsednika i vojske. Ali Zalužnji je taj koji je rekao istinu. Sada imamo situaciju u kojoj glavnokomandujući govori jedno o ratu i o izgledima za pobedu, a predsednik nešto sasvim drugo. To nije normalna situacija - kazao je Aresovič za španski "El Mundo".

Zelenski se ranije ovog meseca nije složio sa procenom Zalužnjeg, iako je priznao da je Ukrajina u „teškoj“ poziciji.

Arestovič je slab napredak kontraofanzive pripisao „neefikasnoj“ politici Zelenskog.

 -To je glavni razlog za neuspelu kontraofanzivu. Pomoć sa Zapada se ne koristi kako treba... Nivo kompetentnosti je nedovoljan, dostigao je svoj vrhunac - rekao je on španskom mediju.

Youtube/Alexey Arestovych
Aleksej Arestovič

Iako sugeriše da su kašnjenja u vojnoj pomoći Zapada potkopala ukrajinsku ofanzivu, dajući Moskvi dovoljno vremena da ojača svoju odbranu na prvoj liniji fronta, Arestovič veruje da je neuspeh izazvan „lancem razloga“. On je kritikovao Zelenskog što je poklanjao previše pažnje Artjomovsku (u Ukrajini poznatom kao Bahmut), uporištu Donbasa koje su ruske trupe zauzele ovog proleća posle meseci borbi.

Bivši savetnik je pozvao i na održavanje predsedničkih izbora sledeće godine, sugerišući da će nova lica u vladi imati veće šanse da poprave situaciju. Ranije ovog meseca, međutim, Zelenski se izjasnio protiv održavanja izbora, ističući da je Ukrajina i dalje pod vanrednim stanjem.

Sam Arestovič je signalizirao da će se kandidovati za predsednika ako izbori budu održani. Međutim, on je takođe sugerisao da bi Zalužnji, koji se istakao tokom sukoba, mogao da se pojavi kao „jedini pravi“ izazivač Zelenskom, čak i ako ne bi bio voljan da preuzme tu ulogu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike